• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Tudományos együttműködést kötött a PTE és a NEKA

Hírek 2022.07.28 Forrás: MTI
Tudományos együttműködést kötött a PTE és a NEKA

A PTE Egészségtudományi Kara egyebek mellett a sportolók legkorszerűbb prevenciójában és rehabilitációjában kíván innovátor lenni.

A sport- és egészségtudományi, azon belül a kézilabda sportágra vonatkozó tudományos kutatások területén működik együtt a jövőben a Pécsi Tudományegyetem és a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA). Az együttműködési megállapodás csütörtöki, pécsi aláírása előtt Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője felhívta a figyelmet: az akadémia megalakulásakor fontos célkitűzés volt, hogy a fiatalok minőségi képzésekben részesülhessenek. Hozzáfűzte, a NEKA éppen ezért működik együtt felsőoktatási intézményekkel.

A korábbi válogatott játékos közölte, ma a kormányzati támogatásoknak, az új létesítményeknek, a rendelkezésre álló eszközöknek, szakemberállománynak és magas minőségű sportolóknak köszönhetően jó esély van a sportág fejlődésére, ugyanakkor e folyamat az egészség- és sporttudomány hathatós támogatásával lehet csak igazán sikeres.

Ács Pongrác, a PTE Egészségtudományi Karának dékánja elmondta, az együttműködés keretében egyebek mellett a szakedzőknek készülők a Nemzeti Kézilabda Akadémián tudják megszerezni a gyakorlataikat, a megállapodás emellett a kar új - például humánkineziológus - képzéseit is támogatja. Miseta Attila, a PTE rektora arról szólt, hogy a sport, azon belül különösen az élsport egyre inkább tudományos alapokon nyugszik, hiszen az egészségi állapot aprólékos módon történő felmérése, erősítése napjainkban elképzelhetetlen a professzionális egészség- és sporttudományi támogatás nélkül. Kiemelte, a PTE a lehető legnagyobb mértékben kívánja saját eszközeivel, képzéseivel szolgálni az élsportot, ezért vesz részt a mostanihoz hasonló együttműködésekben a jövőben is.

A háttéranyag szerint a PTE Egészségtudományi Kara a fejlődő sportágazati képzési portfoliójából adódóan a versenysport tapasztalatait és sporttudományi kapacitásait ötvözni kívánja a versenysport fejlődése érdekében, továbbá különös tekintettel a legális teljesítmény fokozásában, illetve a sportolók legkorszerűbb prevenciójában és rehabilitációjában kíván innovátor lenni.

Legolvasottabb cikkeink