• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

DE: Több mint 355 millió forint idegsebészeti fejlesztésre

Regionális hírek 2022.07.28 Forrás: Debreceni Egyetem
DE: Több mint 355 millió forint idegsebészeti fejlesztésre

A projekt célja az egészségügyi ellátás minőségének javítása az idegrendszeri kóros betegségek kezelésének területén.

Javul a debreceni egyetemen való idegrendszeri kóros betegségek kezelése az egyetem partnerségével megvalósuló HUSKROUA/1901/8.2/0074 azonosító számú Projekt keretében - áll az egyetem csütörtöki közleményében.

Mint írják: a Debreceni Egyetem és az Ungvári Nemzeti Egyetem közös projektet valósít meg az idegsebészeti ellátás fejlesztése területén. A projekt a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósul meg, amely Európai Uniós forrást biztosít Ukrajna Magyarországgal, Szlovákiával és Romániával közös határa mentén a területek fenntartható fejlődése, az életszínvonalbeli különbségek csökkentése, valamint közös, határokon átívelő célok megvalósítása érdekében.

A projekt átfogó célja az egészségügyi ellátás minőségének javítása az idegrendszeri kóros betegségek kezelésének területén. A pályázatnak köszönhetően a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában egy modern neuronavigációs rendszert szereznek be. Az idegsebészeti beavatkozások során ez a neuronavigációs rendszer lehetővé teszi a sebészek számára, hogy pontosan nyomon kövessék a műtét során használt eszközök elhelyezkedését. Biztosítja az anatómiai struktúrák pontos elhelyezkedésének meghatározását, hardverek, szoftverek, nyomkövető algoritmusok, képadatok összevonásának és különböző speciális műszerek kombinációjával.

Az eszköz beszerzését célzó közbeszerzési eljárás sikeres volt, ennek eredményeképpen a szerződéskötés folyamatban van. A műszer leszállítására és üzembe helyezésére ezt követően kerül sor.

A dokumentum szerint a projekt megvalósítása során az egyetem munkatársai az innovatív módszerek alkalmazásával, az agy és a gerinc idegsebészetének területén szerzett tapasztalatainak megosztásával hozzájárulnak a projekt keretében megvalósuló, országhatárokon átívelő tapasztalatcseréhez. Ennek kapcsán a projekttel érintett szakemberek egy szakmai kiadványt állítottak össze, amely többek között a mozgászavarok sebészeti kezeléséről, chiari malformatió és syringomyelia sebészeti kezeléséről, craniosynostosis betegségben szenvedő betegek műtéti kezelésének retrospektív vizsgálatáról, akusztikus neuromák komplex kezeléséről nyújt átfogó tanulmány.

Két közös online szakmai tréninget is megrendeztek a projekt partnerek orvosai közötti tapasztalatcsere érdekében, valamint az érintett hallgatók részére oktatási céllal. Itt különös figyelmet fordítottak a legújabb technológiákat alkalmazó és a minimálisan invazív idegsebészetre.

A közlemény szerint a projekt összköltségvetése 882 405 EUR (355,6 millió Ft), időtartama 2021.06.01. – 2022.09.30.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink