• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Új épülettel bővül a Budai Egészségközpont

Hírek 2021.11.10 Forrás: Weborvos
Új épülettel bővül a Budai Egészségközpont

A cél egy olyan épület, amely megtestesíti a kórházi funkciót és letisztultságával, egyszerűségével biztonságot, megbízhatóságot sugall.

Modern kórházi blokk építésével jön létre a Budai Egészségközpontban az új Gerincgyógyászati Központ. A tervezés során kiemelt szempont volt egy olyan kórházi környezet kialakítása, amely mind a dolgozók, mind a páciensek, mind pedig a látogatók számára megnyugtató, komfortos, valamint segíti a gyógyulás folyamatát is.

A jelenleg a Budai Egészségközpont épületeit kijelölő két, A és B tömb a II. világháború kezdetén, valamint az 1970-években épült fel. Mivel a Budai Egészségközpont a betegellátás területén piacvezető szerepet tölt be, ezért a meglévő épületállomány felújítása mellett, az intézmény bővítésének célja, ezen pozíciójának megőrzése, illetve megerősítése.

A tervezési programban - melyet az orvos kollégákkal közösen alakítottak ki az építészek -   a jelenleg is üzemelő betegellátási kapacitások mellett több szakmai és ellátási funkció is bővül. A központi elosztó tér mellett járóbeteg ellátási és szűrési központot hoznak létre, mozgásszervi rehabilitációs egység kialakításával. Fejlesztik az intenzív betegellátást, kialakítanak akut ambulancia fogadóhelyet, bővítik a fekvőbeteg ellátást és a műtői kapacitást, valamint a képalkotó diagnosztikai egységet is. Az egyes osztályok és azok kapcsolatát betegbarát, jól működtethető és gazdaságos módon tervezték meg.

A tervezőiroda építészeti koncepciója alapján a három tömb egyfajta keretként működik, így kisebb-nagyobb közrezárt belső udvarok jönnek létre, amelyek egyfelől lehetőséget teremtenek a természetes bevilágításra az épületrészek belső zónáiban is, segítik a természetes szellőzést mind az új, mind a meglévő épületek esetében, de ugyanilyen fontos szerepük van abban is, hogy a belső terek komfortosabbá és humánusabbá váljanak a növényekkel beültetett világos belső udvarok által.

Az átkötő szárnyak emellett megkönnyítik a kórházi személyzet gyors és hatékony közlekedését is az épületek között. A zöld koncepció jegyében környezetbarát gépészeti rendszer, passzív fenntarthatósági módszerek, valamint fenntartható energiafelhasználás segíti az épület működését. Az épület energiaellátását és a fenntartható energiagazdálkodást talajszonda rendszer, levegős hőszivattyúk, illetve napelemek biztosítják. Az orvosi ellátás területei a legmodernebb gyógyászati eszközökkel lesznek felszerelve.

„A fő célunk egy olyan ikonikus épület létrehozása volt, amely egyrészt megtestesíti a kórházi funkciót, másrészt letisztultságával és egyszerűségével biztonságot, megbízhatóságot sugall” - mondta dr. Paulinyi Gergely, a Paulinyi&Partners alapító partnere, elnök-vezérigazgatója, az épület felelős tervezője.

„Az épület homlokzati koncepciójának megalkotásakor komplex szempontrendszert kellett figyelembe vennünk. A tervezéskor olyan megoldásokat keresünk, melyek egyrészt védik a belső tereket a külső környezeti hatásoktól, ugyanakkor elegendő természetes fényt engednek be, biztosítják a természetes átszellőztethetőség lehetőségét és a belső tereket használók számára a megfelelő kilátást is” - emelte ki Burián Gergő, a Paulinyi&Partners partnere és projektigazgatója, az épület felelős tervezője.

A Budai Egészségközpont Központ zavartalan működése mellett a projekt megvalósításának kezdete előreláthatólag 2022 év közepén indul, a teljes beruházás kivitelezési időtartama kb. 2 - 2,5 év.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink