• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új fejlesztés: esésérzékelő tapasz időseknek

Hírek Forrás: Weborvos

A megoldást a következő három évben hárommillió idős ember használhatja majd Európában.

Biztonságosabbá teszi az idősek életét a Vigi'Fall, az EU támogatásával kifejlesztett új eszköz. Az esésérzékelő eszközzel évente mintegy 500.000 kórházi kezelés és 40.000 haláleset előzhető meg európai viszonylatban

A FallWatch konzorcium számos, Európában kidolgozott technológiai megoldás felhasználásával fejlesztette ki a kisméretű, háromszög alakú tapaszt, amely nem okoz kényelmetlenséget viselőjének, és folyamatosan hordható. A felhasználó által viselt eszköz, a lakótérben elhelyezett infravörös mozgásérzékelők, valamint a központi egység közötti kommunikáció révén azonnal érzékelhető az esés, amelyről az egészségügyi személyzet is haladéktalanul értesül.

A projekt következő fázisa, a FallWatch DEMO, a tervek szerint a szívritmus folyamatos figyelésével javítja a rendszer funkcionalitását és pontosságát. A FallWatch és a FallWatch DEMO projektek megvalósítását közel 2 millió euróval támogatja az Európai Bizottság.

A konzorcium vezetője egy francia start-up vállalkozás, a Vigilio S.A. Az együttműködés jó példa arra, hogy az információs és kommunikációs technológiák ötvözése miként teheti jobbá és könnyebbé az idősebb generáció életét.

„Európában a becslések szerint évente több mint 20 millió 65 évnél idősebb személy szenved balesetet elesés következtében. Ebben a korcsoportban ez a leggyakoribb baleseti halálok. Ezért rendkívül fontos a késedelem nélküli orvosi ellátás, ami gyakran életet menthet" – mondja Jean-Eric Lundy, a Vigilio S.A. alapítója, a párizsi Cochin kórház traumatológiai osztályának orvosa. „Gyakran derül ki, hogy a mentők által beszállított idős ember az elesést követően még órákig feküdt a padlón, mert nem tudott segítséget hívni. A baleset testi és lelki következményei gyakran helyrehozhatatlanok. Csak gyors orvosi beavatkozással biztosítható, hogy a balesetet szenvedett idős ember életminősége ne romoljon véglegesen."

Magyarországi adatok

2011-ben a férfiak 13%-a, a nők 20%-a volt 65 évnél idősebb. Ugyanezen évben a 65 évnél idősebbek között az esések okozta standard halálozás 100.000 főre vetítve férfiaknál 103, míg nők esetében 66 volt. Az összlakosságra nézve az esések okozta standard halálozás – szintén 100.000 főre vetítve - férfiaknál 17, míg a nőknél 8. Az esések következtében összesen 678.993 napot töltöttek Magyarországon kórházban, amely a sérülések miatt kórházban töltött napok számának 34%-a. (Forrás: WHO Health For All és OEP)

Hogyan működik a Vigi’Fall?

A megoldás működése egy érzékelőkből álló rendszerre épül. A felhasználó egy bioszenzort visel, lakóterében pedig számos, vezeték nélküli szenzor kerül elhelyezésre a falon, amelyek leginkább a riasztórendszerekben alkalmazott mozgásérzékelőkhöz hasonlítanak. Ha a felhasználó elesik, a bioszenzor jelet bocsát ki, a falakon elhelyezett érzékelők pedig érzékelik a mozgás megszűnését, és vezeték nélküli kapcsolaton keresztül jelet küldenek a szintén a lakótérben lévő központi egységnek. A központi egység a telefonvonalon keresztül automatikusan jelzést küld egy nővérnek vagy egy hívásközpontnak.

A rendszer egy adatfúziós szoftvert is magában foglal, amely elemzi az esés jellegét (botlás vagy esés) és az idős ember helyzetét az esés után, ezáltal megelőzi a téves riasztásokat. A nővér azonnal reagál a rendszertől érkező jelzésre. Egyedül élő idősek esetén a hívásközpontban ülő operátor megpróbálja telefonon elérni a felhasználót. Ha a hívás sikertelen, azonnal tájékoztatják a családtagokat vagy a vészhelyzeti egészségügyi személyzetet.

A FallWatch konzorcium számára a legnagyobb kihívást a rendszer miniatürizálása jelentette, valamint annak megoldása, hogy az eszköz viselése ne járjon semmilyen kényelmetlenséggel. Ezért a konzorcium számos európai partnert kért fel a projektben való közreműködésre, akik olyan szerteágazó területeken tevékenykednek, mint a személyvédelem, a mikroelektronika, a bioanyagok és nanotechnológia, orvosi ragasztók, valamint nagyteljesítményű, katonai és légi járművekben történő felhasználásra tervezett akkumulátorok fejlesztése.

A zuhanyzás közben is viselhető, nagyteljesítményű akkumulátorral működtetett tapasz egy idő után fel sem tűnik a felhasználónak, ugyanakkor azzal a megnyugtató érzéssel ajándékozza meg, hogy ha elesik, hamarosan érkezik a segítség.

Sikeres klinikai vizsgálatok, forgalomba hozatal

A kisméretű Vigi’Fall tapasz tesztelésére laboratóriumokban, klinikai környezetben, idősek otthonában és magánlakásokban került sor. Az eszköz minden környezetben hatékonynak bizonyult. A laboratóriumi vizsgálatokban a rendszer az adatfúziós szoftver alkalmazása nélkül az esetek több mint 90%-ában sikeresen érzékelte az esést. A valós környezetben, adatfúziós szoftverrel együtt alkalmazott rendszer még ennél is jobb eredményt produkált, és a téves riasztások száma gyakorlatilag nullára csökkent.

A Vigi’Fall megoldása 2012 novembere óta érhető el a piacon. Az otthoni felhasználásra fejlesztett változat 2013. utolsó negyedévétől lesz elérhető, míg az eszköz második, az Egyesült Államok rádiófrekvenciás szabványait is kielégítő generációjának klinikai vizsgálatai 2013 szeptemberében kezdődnek az Egyesült Államokban és Európában. A jelentős üzleti potenciált képviselő második generációs rendszer várhatóan 2014 végétől lesz alkalmas kereskedelmi forgalmazásra.

Európa és az Egyesült Államok mellett ázsiai országok is érdeklődnek az egyedülálló technológia iránt. Becslések szerint a FallWatch projektben részt vevő országokban a megoldás mintegy száz, képzett munkaerőt igénylő munkahelyet teremt majd a következő három évben.

Ráadásul a második generációs berendezés szívritmus-figyelő funkciója új telemedikai alkalmazásokat is lehetővé tesz, például szívbetegek és epilepsziában szenvedők esetén olyankor, ha a beteg nem reagál a gyógyszeres kezelésre.

Videó a Vigi’Fall rendszer működéséről