• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Negyedmilliárdos kórházi fejlesztés Győrben

Regionális hírek Forrás: MTI - Weborvos

A pályázati forrásból a kórház három telephelyének rehabilitációs szolgáltatásait fejlesztik.

Tamás László János, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa hétfőn sajtótájékoztatón közölte: csaknem 1,9 milliárd forintot nyert tíz nyugat-dunántúli kórház az Új Széchenyi Terv önrészmentes pályázatán. A kórházra eső támogatásból Győrben két, Téten egy intézményükben a betegek ellátását jobbítják. Az összeg zöméből a pszichiátriai, mintegy 43 millió forintból pedig a mozgásszervi rehabilitáció feltételeit javítják.

Többéves előkészület után nyerte el végső formáját a pályázat, amelyen nyertek; eredetileg mozgásszervi rehabilitációra írták volna ki, de végül mindkét típusú fejlesztést támogatták - mondta.

A főigazgató hangsúlyozta: a Győr-Moson-Sopron, a Vas és a Zala megyei kórházat összefogó konzorcium által elnyert összeg nagyjából lakosságarányosan oszlik meg a három megye között. A nagyobb intézmények pedig "viszonylag komolyabb összegekről" mondtak le, hogy a kisebb kórházak jelentős beruházásokat hajthassanak végre.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az 1930-as években épült, legutóbb 1975-ben felújított téti pszichiátriai részlegben a liftet és tornatermet is kialakítanak, valamint akadálymentesítik az épületet. A központi tömbbe helyezik át és új eszközökkel látják el Győrben az eddig néhány utcányira működő gyermekpszichológiát, valamint lecserélik a Híd utcai mozgásszervi rehabilitációs intézmény több évtizedes eszközeinek zömét.

A GYEMSZI közleménye a fejlesztésről

Az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió támogatásával a „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Nyugat-dunántúli Régió egészségügyi intézményeiben" című, NYDOP-5.2.1/C-11-2012-0001 azonosító számú pályázat 1 889 000 000 Ft támogatásban részesült. A projekt célja a Nyugat-dunántúli Régió konzorciumát alkotó egészségügyi intézmények rehabilitációs szolgáltatásainak fejlesztése. A konzorciumvezető Petz Aladár Megyei Oktató Kórház a projekt keretében 228 677 220 Ft-ot tud fordítani rehabilitációs szolgáltatásainak fejlesztésére.

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház az elnyert támogatást az alábbi főbb tevékenységekre kívánja felhasználni:

1. A Kórház Téten található Pszichiátriai Részlegének felújítása, átalakítása és projektarányos akadálymentesítése 113 157 000 Ft értékben

A főépület az 1930-as években épült, általános kórházként, később munkaterápiás osztállyá, majd pszichiátriai rehabilitációs részleggé alakult. A háromszintes épületben kórtermek, közösségi helyiségek, nővérszobák, étkező, kiszolgáló helyiség található. Az épületben 1975 óta nem történt átfogó felújítás. A projekt révén megvalósul az épület részleges felújítása, liftház építése, tornaterem kialakítása, az akadálymentes közlekedés feltételeinek megteremtése. A felújítás lehetőséget ad a rehabilitációs ellátások elengedhetetlen részét képező foglalkoztató, rekreációs tevékenységek fejlesztéséhez.

2. Vasvári Pál utcai telephely „E" épült földszintjén a gyermekpszichiátriai gondozó és járóbeteg rehabilitációs egység új helyének kialakítása 27 686 000 Ft értékben, továbbá az ellátást segítő eszközök beszerzése 8 409 490 Ft értékben

A gyermekpszichiátriai járóbeteg ellátás új helyre költözésével a részleg működtetése racionalizálódik, a szakmai kapcsolatok könnyebbé válnak, a gyermekgyógyászattal szorosabb együttműködés valósul meg. A projekt lehetőséget ad arra is, hogy az építészeti átalakítás mellett a részleg terápiás-foglalkoztató eszközökkel és megfelelő bútorokkal gyarapodjon.

3. A Híd utcai telephely eszközfejlesztése 42 819 447 Ft értékben

A mozgásszervi rehabilitációt segítő eszközök nagy része elavult, szükséges a berendezések cseréje. A projekt keretében, balneológiát támogató gyógykádak, fizikoterápiás eszközök, stimulátorok, ultrahang-terápiás berendezések és izületi rehabilitációs segítő készülékek beszerzése valósulhat meg.

A projekt megvalósításának határideje: 2014. február 28.