• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új, kullancs terjesztette betegséget fedeztek fel

Hírek Forrás: MOK Online

A férfit vadonatúj fertőzés támadta meg, olyan, amit még soha senki a világon nem írt le.

A Göteborgi Egyetem kutatói felfedeztek egy újfajta, kullancs terjesztette fertőzést: 2009 júliusában egy 77 éves férfi Svédország nyugati részén kajakozott, amikor hasmenést kapott, lázas lett és egy időre elvesztette az eszméletét. Kórházba szállították, ahol úgy találták, hogy mélyvénás trombózisa van. Kezelték antibiotikumokkal, majd néhány nap múlva hazaengedték, vérhigítót írva föl neki. Azonban a férfi újra belázasodott, visszakerült a kórházba - idézi a független.hu hírét a MOK Online.

A következő hónapokban több alkalommal utalták be sürgősen a kórházba, keresték a mikrobát, megismételték az antibiotikumos kezelést, hiába, a láz mindig visszatért. Végül a beteg vérét speciális elemzésnek vetették alá - bakteriális DNS-t kerestek - és ez segített. Összevetették a baktérium DNS-ét az online adatbankkal, az eredmény meglepetést keltett: a férfit vadonatúj fertőzés támadta meg, olyan, amit még soha senki a világon nem írt le.

Kullancs terjesztette fertőzés volt: a férfi vérében található DNS 100%-os biztonsággal a Neoehrlichia mikurensis baktérium volt. Ezt a baktériumot első ízben 2004-ben, Japánban észlelték, patkányokban és kullancsokban, de eddig senki nem fedezte föl Svédországban, se kullancsban, se rágcsálóban, se emberben.

Christine Wenneras, a Göteborgi Egyetem fertőző betegségek osztályának kutatója tanulmányozta az esetet. "Amióta felfedezésünknek híre ment, 8 esetet jelentettek a világ minden részéről, hármat ezek közül Göteborgból." Mind a három göteborgi fertőzés csökkent immunitású embernél jelentkezett, és mind a hárman a nyári hónapokban lettek betegek, amikor a kullancsok a legaktívabbak. "A legkomiszabb dolog ennél a fertőzésnél, hogy mélyvénás trombózis okoz, legalábbis a meggyengült immunrendszerű emberekben. És az életveszélyes lehet. Szerencsére, a fertőzés antibiotikummal jól kezelhető."

Ha ez az újonnan felfedezett baktérium hasonlóan viselkedik, mint amiket eddig ismerünk, akkor a vad emlősökkel, kullancs-csípés útján terjed, és nem valószínű, hogy emberről emberre fertőzne.