• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új MR az OKITI-ben: még teljesebb spektrum

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A fejlesztésről dr. Nagy Zoltán professzort, az OKITI főigazgatóját kérdeztük.

Új három teslás MR-berendezés kezdte meg működését az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. A fejlesztésről dr. Nagy Zoltán professzort, az OKITI főigazgatóját kérdeztük.
Főigazgató úr, mérföldkő vagy a szerves fejlődés eredménye a kedden átadásra kerülő új három teslás MR-berendezés?

Az új, széles gantry-nyílással ellátott 3T MR az egyik bizonyítéka annak, hogy az OKITI nemcsak nevében, hanem szellemiségében is megújult. Az elmúlt években az intézmény jelenlegi menedzsmentje megpróbálta megkeresni azt a profilt, amellyel neurológiában, idegsebészetben és a kettő határterületein az egész országot a legmagasabb színvonalon el tudja látni.

Milyen ellátási spektrumot képvisel ez a megújult szellemiség?

Tevékenységünk fókuszában áll a stroke ellátás teljes spektruma, mindenre képesek vagyunk a TIA ambulanciától egészen az intervenciós neuroradiológiai ellátásig, beleértve az agyi vérzések sebészeti ellátását. Intézetünk tradicionális tevékenysége az agydaganatok idegsebészeti ellátása. Emellett teljes spektrumot nyújtunk az epilepszia ellátásban, a kivizsgálásról a tartós videomonitorozáson keresztül, a műtét előtti invazív kivizsgálásig, és az agyfelszínről elvezetett elektromos tevékenységre, valamint a mély elektródás feltérképezésre is képesek vagyunk. Hasonlóan széles az ellátási körünk a különböző hátfájások, gerincproblémák terén, egészen a gerincsebészeti megoldásokig, és a Parkinson-betegségben is a kivizsgálástól egészen a mélyagyi stimulációig tart terápiás portfoliónk. Ezen felül intézményünk szívügye a gyermek idegsebészeti tevékenység, amelyben az újszülötteket és csecsemőket egészen felnőtt korukig ellátjuk, záródási problémák, fejlődési anomáliák vagy onkológiai betegségek kapcsán. Az OKITI korszerű idegsebészeti ellátása egy-egy betegségkör teljes spektrumát felöleli, a klasszikus neurológiai kivizsgálástól, a gyógyszeres kezelésen át, a sebészi ellátásig.

Tavaly világszínvonalú intervenciós labort adtak át, idén megérkezett a 3T MR. Ennyire fontosnak tartják a képalkotó diagnosztikát?

Egy III. progresszivitási szintű ellátást nyújtó, modern intézmény, ahhoz, hogy képes legyen ellátni a neurológiai, stroke és idegsebészeti betegeket, nyilvánvalóan korszerű diagnosztikát igényel. Ennek ma világszerte a mágneses magrezonanciás berendezések az alapműszerei. Sajnos azonban Magyarország a képalkotó diagnosztika fejlesztése terén rendkívüli mértékben lemaradt az elmúlt években, az MR-diagnosztika hozzáférése rendkívül szűk országszerte.

Mennyire voltak elégedett a korábbi MR-berendezéssel?

Intézetünkben az elmúlt 14 és fél évben egy kiváló Siemens Symphony 1,5T MR-berendezés működött, ám a szállító cég már nem vállalta a berendezés karbantartását, hiszen alig talált hozzá pótalkatrészt. Nagy erőfeszítéseket tettünk, hogy be tudjunk szerezni egy új, 3T térerejű MR-berendezést. A beruházás nyáron valósult meg, és jutottunk egy kiváló, Siemens Verio 3T MR-hez.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Miért éppen három teslás berendezésre volt szükségük?

A három tesla térerejű MR-berendezés elsősorban az agyi elváltozások nagy felbontású ábrázolásában jobb, mint a másfél teslás gépek. A 3T készülékek alkalmasak a funkcionális vizsgálatokra, például a bold fMRI vizsgálatra, amely a vérellátás időleges megváltozásával, a dezoxi-hemoglobin arány megváltozásával utal egy agyterület aktivitására. Ez a diagnosztika nagyon fontos az idegsebészek számára a műtéti terv készítésekor, hogy a létfontosságú készségek agyi centruma megmaradjon. Az új gép ugyancsak alkalmas traktográfia, azaz pályatanulmányok végzésére, és lehetőségünk lesz MR spektroszkópiára is. Ezzel egy adott agyterületet behatárolva olyan mérést tudunk végezni, amely az aminosav elemi kémiai összetételét képes feltárni – ezzel a műtétet megelőzően leírhatóak a daganatokra jellemző változások, és bizonytalan esetekben egy adott agyterület daganatos elváltozására, illetve annak finomabb szövettani karakterisztikájára lehet következtetni, a koponya felnyitása nélkül.

A többi 3T MR-hez képest mennyire modern ez a gép?

Ez a berendezés jelenlegi kiépítésében talán a legmodernebb MR-berendezés az országban. Hasonlóan modern gép működik a PTE Neurológiai Klinika mellett található Pécsi Diagnosztikai Központban, a két gép között az a legnagyobb különbség, hogy a mi gépünk csőátmérője lényegesen nagyobb, tehát az a klausztrofóbiás, kellemetlen érzés, ami egy szűk csőben folytatott mérés során kialakul a betegben, nálunk kevésbé fog jelentkezni, hiszen tágabb mágneses gyűrűben vizsgálunk. Sőt, a rendelkezésre bocsátott forrásból sikerült olyan kiegészítő berendezéseket is vásárolnunk, amely a csecsemők és kisgyermekek MR-vizsgálatához is szükséges. A beruházásban egy MR-kompatibilis altatógépet szereztünk be, MR-kompatibilis életmentő felszereléssel kiegészítve, így csecsemők és kisgyerekek vizsgálatára sokkal nagyobb biztonsággal vállalkozhatunk, mint eddig. E tényezők fogják még tovább növelni az OKITI betegellátásának színvonalát.

A neurológiai és idegsebészeti ellátás alapfeltétele az MR-technológia?

Az MR-diagnosztika ma világszerte virágkorát éli. Úgy vélem, sokkal több MR-re lenne szükség Magyarországon, mint amennyi rendelkezésre áll. Jelentős elmaradásban vagyunk, és ezzel a fejlesztéssel arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nem csak az ország egyik kiemelt idegtudományi intézményébe kell modern MR-diagnosztika, hanem minden olyan kórházba, ahol neurológiai, idegsebészeti vagy idegrendszeri traumás betegeket gyógyítanak. Az MR alapkövetelmény.

Megerősítik az országos egészségügyi intézeteket - mondta el a berendezés átadásán Zombor Gábor államtitkár. Részletek itt

Legolvasottabb cikkeink