• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Új vakcina készül, amely megakadályozza a fertőzést

Hírek 2022.06.17 Forrás: MTI
Új vakcina készül, amely megakadályozza a fertőzést

A németek már készülnek az őszi-téli időszakra, nagyszabású oltási kampányt és ingyenes tesztelési hálózatot terveznek.

A német egészségügyi miniszter szerint egy éven belül elkészülhetnek az első oltóanyagok, amelyek megakadályozzák a fertőződést az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2). Karl Lauterbach pénteki berlini tájékoztatóján elmondta: orvosként az a szakmai véleménye, hogy 6-12 hónapon belül sikerül kifejleszteni a védőhatást közvetlenül a nyálkahártyán kifejtő oltóanyagot, amely megbízhatóan meggátolja a megfertőződést.

Ezek az új fajta vakcinák jelenthetik a "fényt az alagút végén", de koronavírus-járvány őszre várható fellángolására még nem készülnek el - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy nincs szakmai konszenzus ebben az ügyben, a kutatók egy része úgy véli, hogy nem sikerül ilyen oltóanyagot kifejleszteni, míg mások, köztük ő is, bíznak a sikerben.

A miniszter közölte, hogy már készülnek az őszi-téli időszakra, terveznek a többi között egy újabb nagyszabású oltási kampányt, és ismét kiterjesztik a SARS-CoV-2-gyorstersztet mindenkinek ingyenesen biztosító tesztállomások hálózatát.

Azzal kapcsolatban, hogy a Die Welt című lap értesülése szerint a tervek között szerepel a zárt téri maszkviselési kötelezettség visszaállítása az októbertől húsvétig tartó időszakra, a szociáldemokrata (SPD) politikus jelezte, hogy ilyen irányban alakulhat a szabályozás. Részleteket egyelőre nem közölhet, mert még tartanak az egyeztetések a liberális (FDP) vezetésű igazságügyi minisztériummal.

Az utóbbi napokban elindult fertőzéshullámról elmondta, hogy a koronavírus-járvány nyári hulláma miatt "nem kell pánikba esni", és újabb kötelező korlátozó szabályokra sincs szükség. A beltéri maszkviselés így csupán ajánlott, mint ahogy a második emlékeztető oltás beadatása is - mondta Karl Lauterbach.

Hangsúlyozta: mindenkinek érdemes megfontolni a negyedik - második emlékeztető - oltást, különösen azoknak, akik sok emberrel érintkeznek, és szeretnék védeni fokozottan veszélyeztetett, idős vagy beteg családtagjaikat.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteki kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 28 118 fertőződést és 19 halálesetet regisztráltak. Az adatok nem mutatják megbízhatóan a járványhelyzetet, mert csütörtökön több tartományban munkaszüneti nap volt, amikor általában kevesebb tesztet készítenek, sok helyi egészségügyi hivatal pedig nem továbbítja a friss kimutatásokat a berlini RKI-nak. Így a csütörtöki, nem teljes adatokkal együtt 27 124 689 fertőződést mutattak ki teszttel a járvány kezdete óta, a halálos áldozatok száma 140 118.

A SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) elleni teljes oltással a lakosság 75,9 százaléka - 63,1 millió ember - rendelkezik. A teljes oltás utáni első emlékeztető oltást 59,8 százalék - 49,7 millió ember -, a negyedik oltásnak számított második emlékeztető oltást 6,4 százalék, azaz 5,3 millió ember kapta meg Németországban.

Az oltatlanok a lakosság 22,4 százalékát teszik ki, 18,6 millióan vannak. Közülük négymillióan négyévesnél kisebb gyerekek, akiknek még nincs oltóanyag.

Legolvasottabb cikkeink