• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb zöld jelzés Obama egészségügyi programjának

Hírek Forrás: MTI

Ha másképp dönt a bíróság 6,5-7,5 millió amerikai veszítette volna el adókedvezményét, és ezzel egészségügyi biztosítását.

Megerősítette 6-3 arányban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága az Obamacare néven ismertté vált amerikai egészségügyi törvénynek azt a rendelkezését, amelynek értelmében az egészségügyi biztosítással rendelkezők országosan jogosultak adótámogatásra, függetlenül attól, hogy hol kötötték meg a szerződésüket.

A csütörtökön zárult per tárgya az volt, hogy vajon jogosultak-e adótámogatásra azok az ügyfelek is, akik nem szövetségi állami szinten, hanem a - műszaki problémái miatt elhíresült - országos HealthCare.gov online ügyfélablakon keresztül kötötték meg a biztosításukat.

Egy elítélő verdikttel a legfelsőbb bíróság anyagi értelemben megsemmisítő csapást mérhetett volna a 2010-es törvényre, amelyet Barack Obama elnök fő belpolitikai vívmányának tartanak.
Ha a bíróság helyt adott volna a felperesek kifogásának, akkor legalább 34 állam 6,5-7,5 millió lakosa veszítette volna el az átlagosan 272 dolláros adókedvezményt, ami a kisjövedelműek számára megfizethetetlenné tette volna a biztosítási díjat. Ez destabilizálhatta, sőt, akár meg is buktathatta volna a törvényt.

"Több mint ötven olyan kongresszusi szavazás után, amely a törvény visszahívását vagy meggyengítését célozta, egy olyan elnökválasztás után, amely részben ennek a törvénynek a megóvásáról vagy eltörléséről szólt, sok kihívás után ez a törvény a legfelsőbb bíróság elé került - és a megfizethető egészségügyi ellátásról szóló törvény megmarad" - jelentette ki Barack Obama a testület ítéletét üdvözölve. "Öt évvel ezelőtt csaknem egy évszázadnyi fecsegés, több évtizednyi próbálkozás és egy évnyi kétpárti vita után végül kijelentettük, hogy Amerikában az egészségügyi ellátás nem kevesek kiváltsága, hanem arra mindenki jogosult" - tette hozzá az elnök.

A legfelsőbb bíróság immár másodszor ítélkezett az egészségügyi törvény ügyében. 2012-ben a legfelsőbb bíróság 5-4 arányban megerősítette a reform központi és egyben legvitatottabb elemét, a kötelező egyéni egészségbiztosítás bevezetését.

A nepszava.hu információja szerint pénteken John Boehner, a washingtoni képviselőház elnöke közölte: továbbra is Barack Obama egészségügyi reformjának visszavonására törekednek, annak ellenére, hogy tegnap az amerikai legfelsőbb bíróság újabb, már a második ítéletben állt ki az Obamacare néven emlegetett, republikánus részről rengeteget támadott egészségbiztosítási reform mellett.

Legolvasottabb cikkeink