• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ukrajnában csökkent az új fertőzések száma

Hírek 2021.02.01 Forrás: MTI
Ukrajnában csökkent az új fertőzések száma

Napi oltásrekord Nagy-Britanniában. Olaszországban minden ötödik halott Lombardiában hunyt el. Külföldi járványhírek.

Ukrajnában hétfőre csökkent a regisztrált új koronavírus-fertőzések száma
Vasárnap 2030 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, több mint ezer fővel kevesebbet, mint szombaton (3177), 5131-en gyógyultak meg (szombaton 4126-an), és 1103 új beteget szállítottak kórházba. Az aktív fertőzöttek száma 3162-tővel 174 802-re csökkent, a fertőzés szövődményeiben elhunytaké a szombati 25-ről vasárnapra 61-re nőtt.

Az azonosított koronavírusos esetek száma 1 221 485.

A legtöbb új esetet Ivano-Frankivszk megyében (297), Kijevben (160), illetve Mikolajiv (152) és Lviv megyében (146), valamint Kárpátalján (127) mutatták ki.

A szigorú karantént január 25-én oldották fel Ukrajnában, azóta a narancssárga zónára meghatározott járványügyi korlátozások érvényesek az ország egész területén. Részben kinyitottak a felsőoktatási intézmények és az iskolák, az iparcikkeket árusító kereskedelmi egységek és az éttermek.

Az általános korlátozó intézkedések még legalább egy hónapig érvényben maradnak Ukrajnában.

Napi oltásrekord, meredeken csökken az új fertőzések száma Nagy-Britanniában
A vasárnap közzétett legfrissebb adatok alapján több mint 600 ezer embert oltottak be az elmúlt 24 órában a koronavírus elleni vakcinával Nagy-Britanniában. A brit oltási kampány kezdete óta ez az eddigi napi rekord.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti ismertetése szerint közelít a 9 millióhoz azoknak a száma, akik már megkapták az oltóanyag első adagját. Az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma továbbra is folyamatosan és jelentős ütemben csökken.

A tárca összesítése szerint a vasárnap nulla órakor zárult egy napban 598 389-en részesültek a vakcina első dózisában, a második adagot 10 621-en kapták meg, vagyis 24 óra alatt 609 010 oltást adtak be országszerte, többet, mint a brit oltási kampány december 8-i kezdete óta bármelyik napon.

A minisztérium vasárnapi közlése szerint eddig 8 977 329-en kapták meg az első dózist, a második adagban 491 053-an részesültek. Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt közelít a 9,5 millióhoz Nagy-Britanniában.

A vasárnap este ismertetett adatsor alapján az elmúlt 24 órában 21 088 új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

A szaktárca adatai szerint a vasárnap zárult egy hétben 169 714 koronavírus-fertőzést azonosítottak tesztekkel, 81 790-nel, 32,5 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződéseknél. Ugyancsak jelentősen csökken a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma.

Az egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 22 231 beteget kellett kórházba szállítani, 5433-mal, 19,6 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Olaszországban minden ötödik halott Lombardiában hunyt el
Az új koronavírus-járvány ősszel kezdődött második hullámában több mint ötvenezren haltak meg Olaszországban, és minden ötödik halottat Lombardia tartományban regisztrálták - közölte a Közegészségügyi Hivatal vasárnap.

A szeptembertől január 27-ig kalkulált adatok szerint 49 274 beteg halt meg. Az utolsó napokban pedig majdnem további ezren vesztették életüket. A halottak majdnem húsz százalékát a kezdettől fogva gócpontnak számító Lombardia területén regisztrálták, Venetóban 13,2 százalékot, Emilia Romagnában 9,7 százalékot.

A járvány első, február vége és május vége között zajló időszakában valamivel több mint 34 ezer beteg halt meg. Akkor a halottak 47 százaléka Lombardiában hunyt el. Június és szeptember között a halottak száma több mint 1800 volt.

A Közegészségügyi Hivatal (ISS) adatai szerint a halottak életkor átlaga 81 év. A halottak 56,3 százaléka férfi volt. A halottak kétharmada legalább három vagy ennél több más betegségben is szenvedett.

A fertőzöttek életkor átlaga 48 évnek felel meg. A halottak egy százalékát teszik ki az ötven évnél fiatalabbak.

Az egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatai szerint a halottak februártól kalkulált száma elérte a 88 516-t. Az utóbbi majdnem egy évben több mint 2,5 millió beteget szűrtek. Az egészségügyi dolgozók között több mint 108 ezren kapták el a betegséget, az orvosok közül több mint háromszázan haltak meg a járványban.

December vége óta több mint 1,9 millió személyt oltottak be, közöttük több mint 594 ezren kaptak második dózist. Annak ellenére, hogy a Pfizer-BioNTech és a Moderna szállítmányai is a vártnál lassabban érkeznek, február elsejétől több tartomány megkezdi a nyolcvan év felettiek regisztrációját, hiszen ők képviselik az első lakossági kategóriát, amelyet az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint az idős otthonok lakói után vakcináznak. Az olasz gyógyszerügynökség engedélyezte az AstraZeneca vakcinát is, de csak 55 év alatt.

Hétfőtől feloldják a novemberben bevezetett zárlatot. Egyetlen régió sem tartozik már a kiemelten veszélyes, vörös zónába. Húsz tartományból tizenötben a legalacsonyabb fokozatú korlátozások maradnak érvényben, újraindul a vendéglátás, megnyitnak a múzeumok. A városok sétálóutcait azonban már a hétvégén hatalmas "felszabadult" tömeg lepte el. Rómában és Nápolyban is a rendőrség fellépésére volt szükség az emberfolyam terelésére.

Meghosszabbították péntek reggelig az országos zárlatot Izraelben
Az izraeli kormány, éjszakába hajló ülésén, kompromisszumos megoldásként, egy újabb hét helyett péntek reggelig hosszabbította meg a koronavírus-járvány miatti szigorú országos zárlatot - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az egészségügyi minisztérium javaslatát, az újabb teljes hetes zárlatot javasolta jövő hétfőig, de Beni Ganz védelmi miniszter már a nyitás lépéseit tárgyalta volna meg. Éles vitát folytattak, és végül a kormány egyhangúlag elfogadta a köztes megoldást, a péntek reggel 7 óráig tartó hosszabbítást.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtér is zárva marad egy újabb hétig, február 7-én éjfélig, de egy, erre a célra megalakított bizottság engedélyezheti humanitárius okokból repülőgépek fogadását és indítását.

Megpróbálják megakadályozni a koronavírus újabb változatainak bejutását, és ezért keddtől minden hazatérő izraelinek az államilag kijelölt és ellenőrzött szállodákban kell eltöltenie a karantén időszakát.

A negyedik hete tartó zárlat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket Izraelben, nem csökkentette le jelentősen az új fertőzöttek számát, aggasztó ütemben nőtt a súlyos betegek száma, s a helyi médiában "fekete januárnak" nevezett hónapban 1433-an vesztették életüket a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben.

Vasárnap 74 304 embert oltottak be először, és 57 574-et másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 3 081 162-en (az ország lakosságának 33,44 százaléka) kapták meg az első és 1 790 121-en a második dózis vakcinát is.

Vasárnap 54 737 tesztből 5140 vírushordozót azonosítottak, ami 9,7 százalékos arányt jelent.

Legolvasottabb cikkeink