• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Vágóeszköz élődonoros májátültetéshez

Hírek Forrás: MTI - Panoráma

Az élődonoros májátültetéshez szükséges legmodernebb sebészeti vágóeszköz immár Magyarországon is szolgálhatja a gyógyítást.

A klinika
A modern májvágó készülék a sikeres transzplantáció elengedhetetlen feltétele.

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája nemzetközi pályázat keretében nyerte el az ultrahanggal működő májvágó készüléket - közölte a klinika. A közel 20 millió forint értékű műszeradomány szélesebb lehetőséget teremt Magyarországon az élődonoros májátültetéshez, a gyerekek életét megmentő beavatkozáshoz.

Szervátültetés révén pótolható a vese, a szív, a hasnyálmirigy, a tüdő és a máj - a lehetséges beavatkozások közül a májátültetés a legbonyolultabb. A szükséges szerv élő emberi szervezetből is nyerhető - az „élődonoros" eljárást az 1980-as években Chicagóban dolgozták ki.

Magyarországon 2002-ben 25, 2006-ban 47 májátültetésre került sor. A beavatkozások elvégzésének legnagyobb korlátja a megfelelő szerv hiánya. Az évi 150-180 agyhalott donor mintegy harmadának van átültetésre alkalmas állapotban a mája. Magyarországon egyre nagyobb mértékű az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, a túlzott és rendszeres alkoholfogyasztás, ezért az emberek mája elzsírosodik, alkalmatlan az átültetésre - mondják szakemberek.

A májátültetés elengedhetetlen feltétele a megfelelő vércsoport és a donor májának megfelelő mérete. Az élődonoros átültetést az is indokolja, hogy a májra várakozók száma folyamatosan nő, míg az agyhalottak száma nem, vagy alig.

Az élődonoros szervátültetés lehetősége gyerekeknél különösen fontos, mivel esetükben nagyon kevés a megfelelő méretű szervvel rendelkező kadáver donor, viszont pont a kisebb szervméret miatt esetükben kiválóan alkalmazható az élődonoros technológia.

Krónikus betegség esetén a májtranszplantációhoz vezető út általában éveket vesz igénybe, míg heveny májelégtelenségnél az időfaktor rendkívül fontos. A heveny májelégtelenséget egyebek között vírusfertőzés, gombamérgezés, illetve bizonyos gyógyszerek túladagolása, mellékhatása okozhatja. Évente 10-15 ilyen esettel kell számolni, és ezekben az esetekben csak 48-72 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy megfelelő vércsoportú, alkatú, testméretű donort találjanak.

A Novartis által most adományozott ultrahangos vágókészülék a legmodernebb technikai színvonalat képviseli. Nem csak máj vágására alkalmas, hanem bármely - az ilyen beavatkozáshoz - nem túl vastag szerv (hasnyálmirigy, vese) vágásához is használható.

A gép működése során az ultrahang megrezegteti a műszer fejét, amely mintegy elporlasztja a sejteket, és csak egy kitűnően látható érháló marad. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy egy-egy úgynevezett klippel el lehessen zárni az ereket. Műtét közben a máj nem vérzik. Tisztább műtéti felületet kapnak, csökken a melléksérülés veszélye, másrészt a vérveszteség is kisebb. Csökken a későbbi szövődmények kialakulásának valószínűsége, illetve az utóvérzés esélye.

Az utrahangos májvágó értéke a szükséges eszközökkel együtt 25 millió, a most átadott alapgép értéke 19 millió forint.

Legolvasottabb cikkeink