Ha 5 másodpercen belül felvesszük a leesett élelmiszert a földről, akkor még nem kerülnek rá baktériumok?
Napjaink információkban bővelkedő világában a különböző élelmiszerbiztonsági mítoszok, városi legendák is egyre többször fordulnak elő. A fogyasztó pedig nem mindig tudja, hogy kinek és mit higgyen el. Ebben szeretne most segíteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, amely a honlapján átható kérdőív segítségével próbálja eloszlatni a mítoszokat, megvizsgálja azok valóságtartalmát - írta az Infostart.
Az élelmiszerbiztonsági mítoszok olyan élelmiszer-biztonságról szóló, többnyire hamis információkat tartalmazó állítások, tanácsok vagy vélelmek, amelyek széles körben elterjedtek. A Nébih a honlapján azt kéri, hogy gondoljuk végig az élelmiszer vásárlásának, hazaszállításának, elkészítésének, elfogyasztásának, otthoni tárolásának egész folyamatát, ésadjunk meg olyan élelmiszerbiztonsági állításokat, régi „bevált” praktikákat, tanácsokat, amelyekről gyanítjuk, hogy nem tudományos tényeken alapulnak.
Azt ígérik, hogy az összegyűjtött mítoszokat a Nébih szakemberei, az élelmiszertudomány képviselőivel közösen megvizsgálják és értékelik, az eredményekről pedig közérthető formában, rendszeres időközönként beszámolnak majd. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egyik fontos célja a szemléletformálás, hisze az élelmiszerbiztonság fenntartásának egyik nélkülözhetetlen szereplője a tudatos és felkészült vásárló - áll a Nébih közleményében.