• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Varsóban megépült a kómában lévő betegek ápolására szánt kórház

Hírek 2022.12.09 Forrás: MTI
Varsóban megépült a kómában lévő betegek ápolására szánt kórház

Első pácienseit az egyes műszerek beüzemelése előtt álló varsói klinika a jövő év márciusában fogadja.

A kómában lévő felnőtt betegek ápolására szánt szakkórház épületét adták át csütörtökön Varsóban. Az ünnepségen közölték, hogy egy hasonló, 2013 óta gyermekeket ápoló fővárosi intézményben már a századik páciens ébredt fel.

Az új, Brudno nevű varsói negyedben megépített, 3,8 ezer négyzetméter területű, háromemeletes klinika 17 férőhellyel rendelkezik. A neurológiai sérülések miatt kómába esett betegek kezeléséhez a klinikát korszerű orvosi és gyógytornászi műszerekkel szerelték fel.

A több mint 50 millió zlotyt (4,4 milliárd forint) érő beruházást Agata Kornhauser-Duda, a lengyel elnök felesége tiszteletbeli védnökségével valósították meg, és nagyrészt a lengyel igazságügyi tárca rendelkezésére álló, úgynevezett igazságügyi alapból finanszírozták. Az alap azokkal a pénzeszközökkel rendelkezik, amelyek folyósítását a bíróságok a bűntettek elkövetőinek rendelték el.

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter a klinika épületének csütörtöki átadásán kiemelte: az elítéltektől származó pénzek jelképes módon valóban jó célt fognak szolgálni.

A felnőtt betegeknek szánt új varsói klinika a Budzik (Ébresztőóra) nevű alapítványi gyermekkórház mintájára létesül. Az utóbbi kilencéves fennállása alatt már száz beteg gyerek ébredt fel a kómából - közölte csütörtökön az intézmény alapítója, Ewa Blaszczyk neves lengyel színésznő, aki maga is egy kómás állapotú gyerek édesanyja.

A Budzik-klinika egyik részlege 2016 óta a kelet-lengyelországi Olsztynban, az orvosi egyetem mellett működik, ebben az intézményben felnőtteket kezelnek.

Lengyelországban évente több százan kerülnek tartós kómás állapotba, az ilyen betegek körében a felnőttek száma háromszorosan meghaladja a gyermekekét.

A Budzik-klinikák működését nagy érdeklődés övezi Lengyelországban. Tavaly például nagy visszhangot váltott ki egy Nagy-Britanniában élő középkorú lengyel férfi esete, aki szívleállás miatt súlyos agysérülést szenvedett. A brit orvosok kómás állapota miatt megszüntették mesterséges táplálását, miközben a lengyel kormány a rokonok kérésére, az olsztyni Budzik-klinika közreműködésével próbálta elérni a beteg Lengyelországba szállítását és további kezelését. A férfi végül a brit kórházban meghalt.