• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Véradás és elismerések a Véradól Napján

Hírek Forrás: MTI

Az önzetlenül segítő életmentő vérdonorok napját 1988 óta ünnepelik Magyarországon.

Idén 59-en részesültek elismerésben november 27-én, a Véradók Napján a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomkutató Központjának dísztermében. A Budapesti Corvinus Egyetemen pedig látványos flash mobbal köszöntötték a csendes hősöket a vöröskeresztes önkéntesek - tudatta a szevezet közleményben.

November 27. a Véradók Napja hazánkban. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat ezen a napon tartotta véradó napi, központi ünnepségét a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomkutató Központjának dísztermében. Az évente megrendezett eseményen azon véradókat köszöntik, akik önzetlen segítségükkel hozzájárultak a hazai véradó-mozgalom sikeréhez, emberi életek megmentéséhez. Sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek és a véradó-mozgalom támogatói vehettek át elismerést.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat felterjesztése alapján a 20 kiemelkedő véradásszámot elért véradó az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható Pro Vita díjban részesült, melyet Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár adott át.

MTI fotó: Földi Imre

Kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért húszan vehettek át „Véradó Mozgalomért" Ezüst Emlékérem kitüntetést.

A Véradóbarát Munkahely díjat húsz olyan hazai munkahely - többek között a Budapest Bank Zrt. Békéscsabai Bankműveleti Központja, a Mátrai Erőmű Zrt. Bükkábrányi Bányaüzeme, a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepe, a LEGO Manufacturing Kft., a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft., stb… - vehette át, amelyek kiemelkedő támogatásukkal segítették a munkahelyi véradások szervezését, a véradó mozgalmat.

A központi ünnepséget követően egy látványos, táncos flash mob vette kezdetét a Budapesti Corvinus Egyetemen. A véradás és az elsősegélynyújtás elemeit idéző koreográfiát Papp Tímea, az X-Faktor egyik koreográfusa tanította be a résztvevőknek. Az interneten toborozott vöröskeresztes önkéntesek zenés-táncos villámcsődülete nagy sikert aratott az egyetemisták körében. A flash mob résztvevői akciójukkal a véradás fontosságára akarták felhívni a figyelmet.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. Véradás-szervezési tevékenységét az Országos Vérellátó Szolgálattal megkötött Együttműködési Szerződés alapján végezi. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 420-430 ezer egység vérre van szükség. Ez azt jelenti, hogy évente közel félmillió önkéntes nyújtja karját véradásra. A Magyar Vöröskereszt naponta több mint 1800 véradót toboroz országszerte szervezett véradásain, hogy a szükséges vérkészletek folyamatosan, egyenletes ütemezésben rendelkezésre álljanak. A Magyar Vöröskereszt a véradók toborzása mellett nagy hangsúlyt fektet a véradók megbecsülésére is - szólt a tevélenység hátteréről is a közlemény.

A lakóhelyhez legközelebbi véradások helyszínéről és időpontjáról a www.veradas.hu és a www.ovsz.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. A véradáshoz személyi igazolvány, TAJ- és lakcímkártya szükséges.