• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Versenyeznek a kismamákért a kisebb kórházak

Hírek Forrás: MR1 - Kossuth

Azokat az osztályokat, ahol kevés gyerek születik bezárás fenyegeti.

Egyes kórházak komfortosabb körülményeket alakítanak ki szülészetükön, hogy több kismama válassza őket. Azokat az osztályokat, ahol kevés gyerek születik bezárás fenyegeti - adta hírül a MR1 Kossuth Rádió. Az egészségügy átalakítása során felmerülhet a kihasználatlan kórházai osztályok felszámolása is. Mivel a gyermekvállalási kedv folyamatosan csökken, a bezárás veszélye a szülészeteket is fenyegeti.

A kórházak állami kézbe kerülése után azok a szülészeti osztályok zárhatnak be, ahol évente ötszáznál kevesebb gyerek jön világra. Országosan több tucatnyi ilyen egészségügyi ellátó hely működik, például a mohácsi kórház. Az intézményben idén csaknem négyszáz csecsemő született. Révész Péter főorvos szerint a Semmelweis Tervben szereplő limit érvényesítése esetén több tízezer nőnek kellene máshová utaznia az ellátásért, mert a szülészet mellett a nőgyógyászati ellátás is megszűnne a baranyai városban.

A főorvos a 180 percben elmondta, azért, hogy elérjék az ötszázas születésszámot, intézményüket megpróbálják vonzóbbá tenni a kismamák számára. Ennek egyik módja a manapság egyre divatosabb, úgynevezett alternatív szülőszoba kialakítása. A kórház saját erőből, szponzorok támogatásával, valamint a helyi orvosok hozzájárulásával belekezdett egy ilyen helyiség építésébe. Az újfajta szülőszobában az anyák, ha állapotuk engedi, az otthonihoz hasonlatos körülmények között szülhetnek. A helyiségben áll majd a vízben szülésre lehetőséget adó fürdőkád, illetve a vajúdást megkönnyítő, illetve a komfortérzetet növelő egyéb berendezések, kellékek: például nagy méretű gumilabda, bordásfal, színes bútorok.

Az alternatív szülőszoba várhatóan január második felére elkészül, a kórháznak mindez körülbelül másfél millió forintjába került. Ha ennek ellenére mégis bezárnának, a környéken élő várandós nőknek két választásuk lenne: vagy Pécsre vagy Szekszárdra kellene utazniuk. Mindkét város több mint negyven kilométerre van Mohácstól. Révész Péter főorvos szerint azonban az ingázás nemcsak hogy megterhelné a kismamák pénztárcáját, de a sürgősségi esetekben is soknak tűnik a plusz negyven kilométer.
Hasonló helyzetben van a makói szülészet is.

A Csongrád megyei városban még novemberben is az volt a kérdés, hogy egyáltalán megmarad-e a helyi kórház. Azóta kiderült, az egészségügyi intézmény nem zár be, de a szülészettel ott is gond van, mert csak a évente csak kétszázhatvan csecsemő jön világra az ellátó helyen. Buzás Péter, Makó polgármestere szerint a következő néhány hónap azzal fog eltelni, hogy kitalálják, hogyan mentsék meg a szülészeti osztályt.

A Semmelweis Terv miatt várhatóan majd csak valamikor év közben állapítják meg a kórházak új ellátási területeinek határait.