• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Világot hódítana a hazai orvostechnológia

Lapszemle 2018.11.09 Forrás: innoteka.hu
Világot hódítana a hazai orvostechnológia

2017-ben az orvostechnológiai iparág 304 milliárd forintnyi terméket állított elő, ebből 40,3 milliárdnyit itthon értékesített.

A magyar kórház- és orvostechnikai ipar hazánk egyik kiemelkedően sike­res ágazata. Ezen a téren egy évszázada erőteljes és hatékony innováció folyik, jelentős szakmai-műszaki értékek jöttek létre, széles körű piaci kapcsolatok alakultak ki, és számottevő az export minden kontinensre. A további fejlődés, a gyors növekedés feltételeiről az októberben megrendezett Hungaromed 2018 kiállítás szakmai panelbeszélgetésén is szó esett - foglalta össze az ott elhangzottakat az innotéka.hu.

Az elmúlt ötéves fejlődési pályát és a globális trendeket figyelembe véve nem irreális várakozás, hogy az orvostechnológia a következő öt évben megduplázza árbevételét. Hazánkban az ágazat 2015-ös nettó árbevétele 253,8 milliárd forint volt, melyből 37,9 milliárd forint a belföldi, míg 215,9 milliárd forint az export. Szakértők szerint a hazai vállalatok részesedése a magyar piacon 18 százalék, így a teljes hazai kereslet 210,8 milliárd forintra tehető a 2015-ös adatok alapján. A bővülés valóban dinamikus, hiszen 2017-ben az orvostechnológiai iparág 304 milliárd forintnyi terméket állított elő, ebből 40,3 milliárd forintnyi terméket belföldön értékesítettek. Nem légből kapott elképzelés, hogy az eddig még kiaknázatlan potenciálok ösztönzése hozzásegíti hazánkat ahhoz, hogy a térség legversenyképesebb országa legyen az orvostechnológia területén. Szakértők úgy vélekednek, hogy megfelelő támogatási rendszerrel az orvosi berendezés- és eszközgyártás ismét hazánk vezető iparágává válhat.

Ennyi adat birtokában érthető, hogy miért született tavaly december utolsó napjaiban kormányhatározat a hazai orvostechnológiai ipar fejlesztéséről. A Magyarországon 100 éve jelen lévő, 2018-ban centenáriumát ünneplő, jelentős hazai innovációs potenciállal bíró ágazat fejlesztése érdekében a kormány határozata alapján össze kell írni a hazai közfinanszírozott egészségügyi el­látórendszer orvostechnológiai eszközszükségletét. Fel kell mérni azokat az innovatív, hazai fejlesztés alatt álló vagy már előállított orvostechnológiai termékeket, amelyek piacra vihetők itthon és külföldön. Meg kellett vizsgálni azokat az ágazatspecifikus eszközöket, amelyek segítségével a hazai versenyképes termékek külföldi piacra juttatása elősegíthető. Az ágazat várható munkaerő-szükségletét figyelembe véve a kormányzat szerint cselekvési terv is kell a mérnökképzés és szakképzés hiányterületeinek fejlesztésére, különösen a duális képzésre. (A kormányhatározat végrehajtása késésben van, nem sikerült minden határidőt tartani.)

Az októberi orvostechnikai konferencia egyik szakmai panelbeszélgetésén a hazai orvostechnikai ipar innovációjáról, bel- és külföldi versenyképességéről, gyors növelésének feltételeiről, lehetőségeiről, feladatairól volt szó. Lengyel Györgyi, az Innovációs és Technológiai Minisztérium egészségiparért felelős miniszteri biztosa arra hívta fel a figyelmet, hogy készül az ország új gazdaságfejlesztési stratégiája. A munkaanyag, amely még nem tekinthető a kormány álláspontjának, 2030-ig próbál megoldást találni a magyar gazdaság helyzetére. Ebben négy, fejlesztésre érdemes területet emeltek ki – az építőipart, a kreatívipart, az élelmiszer-gazdaságot és az egészségipart. A miniszteri biztos a tavaly decemberi kormányhatározat egyik pontjával kapcsolatban – mely szerint fel kell mérni, milyen innovációs folyamatok láthatók az egészségiparban, milyen termékek készülnek – elmondta: 2016-ban 616 magyar szabadalmat jegyeztek be, ebből 86 az orvostechnológiai iparághoz tartozott. Vagyis hatalmas hozzáadott érték jelenik meg az ágazatban. Ezt a folyamatot a kormánynak minden eszközzel támogatnia kell. Gyártók, tapasztalatok, gondok a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink