• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Visszavonták a piros figyelmeztetést, de...

Hírek Forrás: MTI

Továbbra is másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben a szél, illetve a sok eső miatt. Kárkörkép az országból.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az erős szél miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten van érvényben másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométert is.

Ugyancsak a szél veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a hidegfrontot a reggeli órákban a Dunántúl középső és déli részén, illetve a Duna-Tisza köze nyugati részén átmenetileg 90-100 kilométeres vagy ezt meghaladó széllökések is kísérhetik. Reggel legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon lehetnek 100 kilométerest meghaladó lökések.

Napközben a középső országrészben, a Duna-Tisza közén és a Dunántúl északkeleti felén továbbra is viharos, 60-80 kilométeres szélre lehet számítani, míg 80-90 kilométer körüli széllökés inkább már csak „az arra érzékenyebb" hegyvidéki területeken, a Dunántúli-középhegység keletebbi részein fordulhat elő. A szél estére már mérséklődni kezd.

A nap folyamán várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Heves, Nógrád és Pest megyére, valamint a fővárosra másodfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Közölték: nyugat felől fokozatosan csökkenő intenzitás mellett további jelentős csapadék várható. Szerda estig területi átlagban összességében 25-45 milliméternyi csapadékra lehet számítani, azonban a középső országrészben, az Északi-középhegység térségében, valamint a Dunántúl középső és keleti részén helyenként 50-60 milliméternél több eső is hullhat. A Tiszántúlon, délkeleten kevesebb csapadék valószínű – tették hozzá.

Mindemellett kiemelten a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén lehet helyenként zivatarokra, felhőszakadásra is számítani. Emiatt több megyében, illetve a fővárosban a heves zivatar, illetve a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 Celsius-fok között valószínű, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ennél kissé melegebb is lehet. Késő este többnyire 6-10 fok várható.

Kárkörkép az országból

Kétszázhúsz esethez riasztották a tűzoltókat országszerte
Szerda kora délutánig már mintegy kétszázhúsz esethez riasztották éjfél óta a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit az erős szél és a jelentős csapadék miatt - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője szerdán az MTI-t.
Mukics Dániel elmondta: a legtöbb bejelentés Bács-Kiskun és Baranya megyéből érkezett, de az ország keleti felét kivéve minden megyében be kellett avatkozniuk.

Kifejtette: 140 esetben kidőlt fák, 21-21 alkalommal leszakadt vezetékek és megrongálódott épületek, hatszor elakadt, árokba csúszott járművek miatt volt szükség a katasztrófavédelem beavatkozására. Több helyen vizet kellett eltávolítaniuk.

Somogy megyében Berzencén és Szentgáloskéren hét, Vas megyében Szombathelyen, Perenyén, Jákon és Söptén tizenöt, Veszprém megyében Kapolcson, Pulán és Örvényesen tizenkét, míg Zalában Gelsén nyolc lakóházat kellett homokzsákokkal megvédeniük. Vas megyében több helyen villámárvizet okozott a rövid idő alatt hullott sok eső - tette hozzá. Országszerte mintegy 6500 homokzsákot használtak fel.

Közölte: a katasztrófavédelem nem kapott bejelentést arról, hogy bárki is megsérült volna.

Tíz esethez vonultak ki a tűzoltók a fővárosban
A fővárosi tűzoltók tíz esethez vonultak ki a hajnali órákban a vihar miatt - közölte Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel szerda reggel. Tájékoztatása szerint a legjelentősebb káreset a XI. kerületben, a Kosztolányi Dezső téren volt, ahol egy 200 négyzetméteres molinót megtépett a szél. A járókelőket veszélyeztető molinót a fővárosi tűzoltók eltávolították. Egy autót is kiszabadítottak az Egér úton az Andor utcánál összegyűlt csapadékvízből, a forgalmat akadályozó víz időközben megszűnt - közölte a szóvivő.

Veszprém megyében garázsokat, pincéket öntött el a víz
Húsz jelzés érkezett a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz a viharkárokról szerda délelőttig, többnyire pincékből, garázsokból kellett a vizet kiszivattyúzni, Kapolcson homokzsákokkal védekeznek - tájékoztatta a katasztrófavédelem sajtószóvivője az MTI-t. Csépányi-Barczi Petra azt mondta, a tűzoltóknak többször kellett kivonulniuk letört faágak miatt is.

A megyében Kapolcson a legsúlyosabb a helyzet, a szántóföldekről lezúduló víz a Jókai utcában öt centiméter magasan hömpölygött, a környező utcákban öt családi házat homokzsákokkal védenek. A Jókai utcát lezárták, mert az esővíz alámosta az utat.

Veszprémben a város egyik lakótelepén egy négyemeletes társasház szigetelését bontotta meg a szél tíz négyzetméteren. A veszprémi tűzoltók a megrongált, veszélyes üveggyapotdarabokat eltávolították - közölte a szóvivő.

Több mellékutat, útszakaszt lezártak Vas és Veszprém megyében az esőzések miatt - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményben szerdán az MTI-t. Vas megyében a Csákánydoroszló és Kemestaródfa, valamint a Kerkáskápolna és Magyarföld közötti alsóbbrendű utat, egy összekötő út farkasfai elágazás és Orfalu közötti szakaszát és a csákánydoroszlói bekötőút több mint három kilométeres szakaszát teljes szélességében lezárták. Félpályás útlezárás van érvényben a 8-as főúton Jakabházánál, valamint mellékutakon Apátistvánfalvánál és Felsőmarácnál.
Veszprém megyében az esőzések miatt vízátfolyás alakult ki a taliándörögdi bekötőúton, amelyet Kapolcsnál egy csaknem 200 méteres szakaszon teljesen lezártak.

Útra dőlt fák nehezítették a forgalmat Somogyban
Fákat döntött ki az éjszaka átvonult vihar Somogyban, a hivatásos és önkéntes tűzoltók a megye számos pontján folyamatosan dolgoztak, hogy a forgalmi akadályokat eltávolítsák az útról - közölte a megyei katasztrófavédelem szerda reggel az MTI-vel. A viharos szél Siófokon, Marcaliban, Barcson, Lengyeltótiban, Újvárfalván, Zákányfalun, Kálmáncsán és Görgetegen, továbbá Somogytarnóca, Bárdudvarnok, Bonnyapuszta és Hajmás külterületén döntött fákat az úttestre - olvasható a közleményben.

A megye hivatásos tűzoltó egységei mellett a forgalmi akadályok megszüntetését több településen a helyi önkéntes tűzoltók is segítették, Homokszentgyörgy külterületén pedig az arra közlekedők tették szabaddá az utat.

Siófokon a szennyvíztelep felé vezető úton elakadt egy személyautó, amikor az úttesten felgyülemlett 30 centiméteres vízbe hajtott. Az üzemképtelenné vált járművet a tűzoltók mentették ki. Enyingen a csatornázási munkálatok során három teherautó alatt is beszakadt az útburkolat, a járműveket a siófoki tűzoltók erőgépek segítségével szabadították ki, majd intézkedtek, hogy a veszélyt táblákkal jelölje az önkormányzat.

Vas megyében négy településen tizenöt lakóházat fenyeget a belvíz
Vas megyében négy településen - Perenyén, Jákon, Söptén és Szombathelyen - tizenöt lakóházat fenyeget a belvíz az éjszaka hirtelen lehullott, nagy mennyiségű eső miatt - közölte honlapján szerdán a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A tájékoztatás szerint az érintett településeken homokzsákokkal védekeznek, amelyből eddig már több mint ötezret raktak le a hivatásos, önkormányzati tűzoltók.

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a belvíz azért okoz gondokat, mert a hirtelen lehullott csapadékot az érintett településeken lévő csatornahálózat nem tudja elvezetni. Egyes mezőgazdasági területek is vannak, ahol a talaj már nem volt képes befogadni a vizet, amely a domborzati viszonyok miatt utat talál magának lakott területek felé.