• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A női egészség jelképe is legyen a divatmodell

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI - Panoráma

A női egészséget is jelképezzék a modellek a divatbemutatókon, ne csak a divatot, a divatosnak gondolt testi szépséget - fogalmazzák meg egyre többen elvárásaikat a szakmával szemben.

A kifutón gyakran látott modelleknek a túlzott - az egészséget fenyegető - veszélyes soványsága régóta foglalkoztatja a közvéleményt, mára azonban a divatszakmát is megosztó kérdéssé vált - írta a The New York Times.

A modellek feltűnő vékonysága a divatszakma néhány vezetőjét is elgondolkodtatta, ezért többen sürgetni kezdték, szabályozni kellene, milyen vékony lehet a vékony. Mások viszont azt állítják, nincs semmi gond, hiszen a díszletek mögött mindig van étel, s a modellek csipegetnek, néha a kelleténél többet is - nyilatkozta Stefano Gabbana, a Nők Mindennapi Divatja (Women’s Wear Daily) című lapnak.

A többség azonban nem neki ad igazat, s a vita még jobban felélénkült azt követően, hogy a madridi divathét szervezői eltiltották a szerepléstől azokat a modelleket, akiknek a testtömeg indexe az Egészségügyi Világszervezet által megszabott egészséges értéktartomány alá esik. Olasz kormányzati képviselők - egy divatcsoport nyomására - elsőre ugyan kijelentették, nem követik a spanyol példát, a napokban azonban nemzeti kampányt indítottak az anorexia ellen.

Az evészavarok egészségkárosító voltára akar figyelmeztetni az amerikai divattervezők tanácsa is, bár akciójukat közelebbről még nem fogalmazták meg. Tény azonban, hogy a tervezők közül is egyre többen belátják, amit a közvéleményben sokan régóta hangsúlyoznak, hogy negatív következménnyel jár, ha követendő példaként állítják a közönség elé a veszélyesen sovány fiatal nőket - fogalmazott Steven Kolb, az amerikai divattanács ügyvezetője.

A probléma eljutott odáig, hogy az ipar képviselőinek közösen kell megtalálniuk a megoldást. A viták sötét árnyat vetettek a szeptemberben megtartott londoni divathétre, de a dráma csak később következett be: egy brazil modell (Ana Carolina Reston) belehalt az anorexia szövődményeibe, majd nem sokkal később erre a sorsra jutott az uruguayi Luisel Ramos is.

A második halálesetre jött válaszként a madridi lépés, amikor is a WHO iránymutatása alapján egyeseket eltiltottak a fellépéstől.
A divatszakma képviselői most mintha egyetértenének abban, hogy figyelembe kell venni a WHO szabta kategóriákat. Arról is döntöttek, minden bemutató előtt egy megbízott orvosnak írásos nyilatkozatot kell tennie az adott modell fizikai állapotáról, szavatolnia kell, hogy megfelelő egészségi formában van.

Az őszi bemutatók jól példázzák: a new yorki, londoni panaszok után, miszerint túlságosan soványak a lányok, a milánói és párizsi kifutókon már kissé teltebb modellek vonultak.

Az amerikai divattanács képviselője szerint jelenleg a kérdés akörül forog, hogy mennyire fontos pozitív, követendő példát mutatni. Be kell látniuk az iparban dolgozó szakembereknek is, hogy a divat hatással van az emberekre, befolyásolja őket, ezért az egészséges nők vonzerejét kell hangsúlyozni a kifutón is - nyilatkozott Steven Kolb a New York Times cikkírójának.