• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A tabletták földarabolása veszélyes lehet!

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

Az összes tabletta 26 százalékát eltörik az, mielőtt bevennék, de ez veszélyes lehet: német kutatók vizsgálata szerint a tabletták 4 százaléka esetében fenyeget veszély a darabolás miatt.

A Die Welt című német lap online kiadásában arról számolt be: a kutatók kiderítették, hogy bár egyes tablettákon vonalak is láthatók, ezek sokszor csak díszek, nem azért kerültek oda, hogy az eltörést segítsék. A tabletták 10 százalékán semmilyen vonal nincsen, ezért a pontos megosztás, felezés, harmadolás nehézkes.

A tabletták 4 százalékánál azonban a pirula feldarabolása egyenesen veszélyes lehet a betegek számára.
A heidelbergi egyetemi klinika kutatói 905 páciens gyógyszerfogyasztási szokásainak vizsgálata alapján készítették el tanulmányukat. A betegek a leggyakrabban azokat a pirulákat törték el, amelyek a szív- és érrendszeri betegségekre, vérhígításra vagy a vér koleszterin szintjének csökkentésére szolgáltak.

Walter Haefeli professzor ezzel kapcsolatban elmondta: azokat a tablettákat, amelyeken bevonat van, általában nem szabadna kettéosztani, ugyanis a hatóanyagot a gyomorsaválló bevonattal védik. Amennyiben ezeket megosztják, a hatóanyag már a gyomorban felszívódik, eközben megsemmisül és így a gyógyszer hatástalan lesz.

Azoknál a tablettáknál, amelyeken úgynevezett retard bevonat van, és ezért hosszabb idő szívódnak fel, a kettévágással lerövidül a gyógyszer felszívódási ideje, ez pedig emeli a mellékhatások kockázatát.

Nem tanácsos minden további nélkül feldarabolni azokat a tablettákat sem, amelyeknek a hatóanyagát a levegőben lévő oxigén, fény vagy a nedvesség elől védi speciális bevonat, vagy amelyeknél a kellemetlen íztől akarják megkímélni a beteget.
A látszólag könnyedén eltörhető tabletták, amelyeken vonás húzódik, szintén nem mindig darabolhatók, mert sokszor csak félrevezető díszről van szó.

A kutatók felhívták a figyelmet arra: az orvosokat és pácienseket egyaránt kevéssé látják el információkkal a gyártók, a tabletták darabolhatóságáról általában elégtelen a csomagoláson olvasható információ. Ez azért jelent problémát, mert a tabletták megosztása sok esetben szükséges, hiszen csak így állítható be az egyéni adagolás. Elsősorban az idősebb emberek és a gyerekek részére jelent ez gondot, ők nem kapják meg a kívánt és elvárt gyógyszeradagot - mondta a heidelbergi professzor, és azt ajánlotta az orvosoknak, hogy csak akkor írják fel a betegeknek a tabletták darabolását, ha biztosak abban, hogy ez megengedett, és a páciens ezt szakszerűen képes is megvalósítani - olvasható a német lap internetes változatában.

Legolvasottabb cikkeink