• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyesült Királyság: útmutató a betegbiztonsághoz

Hírek a nagyvilágból Forrás: Scrip

Az egészségügyi ellátórendszerek biztonságosságát világszerte gyakran érik kemény bírálatok.

A kritikák szerint e rendszerek nem kellően biztonságosak, és nincsenek kész módszereik hibáik elemzésére, illetve azok ismétlődésének akadályozására. E szempontból – írja a Scrip –, a repülésügy például előbbre tart.

A brit Nemzeti Egészségügyi és Klinikai Minőségbiztosítási Intézet (NICE) nemrégiben elhatározta, hogy orvosolja a problémát, s e célból együttműködést alakított ki az Egyesült Királyság Nemzeti Betegbiztonsági Hivatalával. Nemrégiben készültek el a „betegek biztonságát szolgáló megoldások" útmutatójának első változatával, amely két fő témával foglalkozik: a gyógyszerezésnek a kórházi felvételkor az előző terápiákhoz való alkalmazásával és a gépi lélegeztetés okozta tüdőgyulladással.

A szöveg szerint a betegfelvétel során minden kórház gyakorlatában szerepelnie kell a korábbi és aktuális gyógyszeres terápiákkal kapcsolatos információk összegyűjtésének és dokumentálásának.

Megfogalmazói szerint a gyógyszer-egyeztetésbe felvételt követően a lehető leggyorsabban egy gyógyszerészt is be kell vonni. Pontosan meg kell ugyanakkor határozni a gyógyszerészek és az egyeztetést végző csapat tagjainak felelősségeit. Szükséges továbbá olyan stratégiák kidolgozása, amelyek segítséget jelenthetnek a korlátozott kommunikációs képességű betegek számára.

Az útmutató-vázlat szerint egy gyógyszer-egyeztetésről szóló metaanalízis kimutatta, hogy úgy tűnik: a gyógyszerészek hatékonyabbak az orvosoknál – annyiban tudniillik, hogy kevesebbet hibáznak náluk, és pontosabb információkat gyűjtenek be a betegektől azok korábbi gyógyszerezésére vonatkozóan. Egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint kedvező hatással van a gyógyszer-egyeztetésre, ha a háziiorvos faxon továbbítja a birtokában lévő információkat a beteget felvevő kórházba.

Amerikai vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy hatékonyan csökkentette a gyógyszerezési hibák-tévedések valószínűségét a (kórházi) dokumentációs tevékenység javítása, illetve az, ha szakképzet egészségügyi dolgozót bíznak meg a gyógyszerezés történetével kapcsolatos adatgyűjtéssel.

Az útmutató-vázlat elemzése szerint a gyógyszerezési hibák többségének a gyógyszerész vezetésével végzett egyeztetés vette elejét. Egyúttal a hibákból származó költségek is csökkentek – a mérőbázishoz képest 3002 GBP-vel.

A munkadokumentum a gépi lélegeztetéssel összefüggő tüdőgyulladással kapcsolatban javasolja, hogy a kórházakban minden megintubált vagy géppel lélegeztetett betegnél alkalmazzanak orális antiszeptikumokat.

A két együttműködő szervezet október 10-éig fogad el kommentárokat a NICE website-ján keresztül.