• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Gyulladáscsökkentőek a probitikus élelmiszerek baktériumai

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI-Panoráma

Gyulladáscsökkentő hatással is bír egy természetes probiotikus baktériumtörzs, állítják amerikai kutatók.

A tudósok vizsgálatai a bifidobacterium infantis nevű baktérium jótékony hatását tapasztalták izületi gyulladásoknál illetve szalmonella fertőzés esetén. Az Alimentary Health biotechnológiai cég szakemberei erről egy konferencián és az emésztőrendszer betegségeivel foglalkozó szaklap (a Digestive Disease Week) hasábjain is beszámoltak.

Az immunrendszer védekezésében a kórokozókkal szemben kulcsfontosságú lehet a gyulladásos válasz, de bizonyos körülmények között és betegségeknél a gyulladás többet árt, mint használ, mert az egészséges szövetet is károsítja. Gyulladással járnak egyes bélbetegségek, ízületi kórok, a szív és érrendszeri betegségek, a diabétesz vagy akár az Alzheimer kór. A bifidobactériumról már korábban is igazolták, hogy az irritábilis bélszindróma (IBS) esetén képes módosítani az immunválaszt. Az újabban bemutatott eredmények szerint azonban a mikroba gyulladáscsökkentő hatása nem korlátozódik a bélrendszerre. A vizsgálatok arra is választ kerestek, hogy milyen kapcsolat állapítható meg az autoimmun betegségek és a probiotikumokat is tartalmazó étrend között.

Az emberek millióit érintő krónikus betegségek fájdalmas, és hosszútávon megnyomorító kísérője a gyulladás, aminek kezelésében hasznos lehet a baktérium probiotikus hatása. Az egyik kutatás során négyféle baktériumot etettek egerekkel. A törzsek közül egyedül a bifidobactérium volt képes késleltetni a mesterségesen kiváltott ízületi gyulladást és mérsékelte annak tüneteit, állapították meg a kutatók.

A második kísérletben az egereknek bifidobactériumot adtak, majd szalmonellával fertőzték meg őket. Azokban az állatokban, amelyek előzetesen kaptak baktériumból, jelentősen megnövekedett az immunsejteknek a száma. A mikroba a T-sejtek mennyiségét is megnövelte a szervezetben, és hatékonyan csökkentette a gyulladást szabályozó vegyületek koncentrációját.

Az amerikai kutatók megfigyelése nyomán most nagyobb meggyőző erővel állíthatják a dietetikai szakemberek, hogy célszerű probiotikus joghurt-készítményeket fogyasztani az immunrendszer egészségének karbantartása céljából.

Legolvasottabb cikkeink