• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyulladáscsökkentőek a probitikus élelmiszerek baktériumai

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI-Panoráma

Gyulladáscsökkentő hatással is bír egy természetes probiotikus baktériumtörzs, állítják amerikai kutatók.

A tudósok vizsgálatai a bifidobacterium infantis nevű baktérium jótékony hatását tapasztalták izületi gyulladásoknál illetve szalmonella fertőzés esetén. Az Alimentary Health biotechnológiai cég szakemberei erről egy konferencián és az emésztőrendszer betegségeivel foglalkozó szaklap (a Digestive Disease Week) hasábjain is beszámoltak.

Az immunrendszer védekezésében a kórokozókkal szemben kulcsfontosságú lehet a gyulladásos válasz, de bizonyos körülmények között és betegségeknél a gyulladás többet árt, mint használ, mert az egészséges szövetet is károsítja. Gyulladással járnak egyes bélbetegségek, ízületi kórok, a szív és érrendszeri betegségek, a diabétesz vagy akár az Alzheimer kór. A bifidobactériumról már korábban is igazolták, hogy az irritábilis bélszindróma (IBS) esetén képes módosítani az immunválaszt. Az újabban bemutatott eredmények szerint azonban a mikroba gyulladáscsökkentő hatása nem korlátozódik a bélrendszerre. A vizsgálatok arra is választ kerestek, hogy milyen kapcsolat állapítható meg az autoimmun betegségek és a probiotikumokat is tartalmazó étrend között.

Az emberek millióit érintő krónikus betegségek fájdalmas, és hosszútávon megnyomorító kísérője a gyulladás, aminek kezelésében hasznos lehet a baktérium probiotikus hatása. Az egyik kutatás során négyféle baktériumot etettek egerekkel. A törzsek közül egyedül a bifidobactérium volt képes késleltetni a mesterségesen kiváltott ízületi gyulladást és mérsékelte annak tüneteit, állapították meg a kutatók.

A második kísérletben az egereknek bifidobactériumot adtak, majd szalmonellával fertőzték meg őket. Azokban az állatokban, amelyek előzetesen kaptak baktériumból, jelentősen megnövekedett az immunsejteknek a száma. A mikroba a T-sejtek mennyiségét is megnövelte a szervezetben, és hatékonyan csökkentette a gyulladást szabályozó vegyületek koncentrációját.

Az amerikai kutatók megfigyelése nyomán most nagyobb meggyőző erővel állíthatják a dietetikai szakemberek, hogy célszerű probiotikus joghurt-készítményeket fogyasztani az immunrendszer egészségének karbantartása céljából.