• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kelet-európai országok fizetnek a bolgár ápolónőkért?

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

Lapértesülés szerint 400 millió dollárt fizet négy ország a HÍV-vírussal megfertőzött líbiai gyermekek családjának.

Bulgária, Szlovákia, Horvátország és Csehország ezt annak érdekében teszi, hogy megállapodás születhessen a halálraítélt öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos büntetésének enyhítéséről.

A Le Figaro szombati cikke szerint a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fia által vezetett Kadhafi-alapítvány egyezségre jutott a HÍV-fertőzött gyerekek hozzátartozóival abban, hogy gyermekenként egymillió, azaz összesen 400 millió dollárt kapnak.

A lap idézi Szeif al-Iszlám Kadhafit, aki elmondta, "a kártérítést adósságvisszatérítés formájában nemzetközi hozzájárulásokból" fizetik ki. Bulgária, Szlovákia, Horvátország és Csehország lenne az érintett ország, az Európai Unióval nem sikerült megegyezésre jutni - állítja a líbiai vezető fia.

Az alapítvány vezetője szerint a megállapodás közvetlenül a hozzátartozók és a líbiai kormány között született meg. A kártérítés a helyi szokásoknak megfelelően megnyitja az utat ahhoz, hogy a családok megbocsássanak az elítélteknek és lemondjanak a halálos ítélet végrehajtásáról.

A megállapodást hétfőn kapja meg a líbiai igazságügyi minisztérium által vezetett legfelsőbb bírói tanács, amely életfogytig tartó börtönbüntetésre változtathatja a halálos ítéletet, sőt kegyelmet is adhat. A lap szerint az ápolónők sorsa valójában Kadhafi személyes döntésén múlik.

Az elítéltek francia védője, Emmanuel Altit szerint a "forgatókönyv boldog végkifejlete az lenne, ha a foglyokat Líbia kiadná a származási országoknak, ahol letölthetnék büntetésüket".

A líbiai legfelsőbb bíróság a közelmúltban erősítette meg a nyolc éve Líbiában raboskodó, mintegy 400 líbiai gyerek HIV-vírussal való szándékos megfertőzésével vádolt ápolónőkre és egy palesztin orvosra tavaly decemberben kirótt halálos ítéletet.

Azzal vádolták a hat külföldit, hogy szándékosan megfertőztek mintegy 400 líbiai gyereket HIV-vírussal a 90-es évek végén Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban. A vádlottak tagadták a terhükre rótt bűncselekményt, és fellebbeztek a perújrafelvételben első fokon kiszabott büntetés ellen, de a legfelsőbb bíróság elutasította fellebbezésüket.

A bolgár ápolónők és az arab orvos 1998-ban kezdett el dolgozni Bengáziban, s már egy évre rá letartóztatták őket a gyerekek megfertőzésének vádjával. (A gyerekek közül időközben 56 meghalt.)

Az ügyészség szerint a vádlottak az AIDS ellenszerét keresték, s kísérletképpen oltották be a gyerekeket HIV-vírussal. Megfigyelők ugyanakkor rámutatnak, hogy a tömeges fertőzés a gyerekkórházban uralkodó gyászos higiéniai viszonyokra vezethető vissza.

Legolvasottabb cikkeink