• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koleszterin-csökkentő tejital

Hírek a nagyvilágból Forrás: Weborvos Szerző:

Évtizedekkel ezelőtt a tejivást nem csak csecsemőkorban, hanem mindhalálig fontosnak tartották.

A minden alapvető táplálékot tartalmazó folyadék, a benne lévő kálcium rendszeres bevitele nélkül csontjaink nem fejlődnek ki, illetve törékennyé válnak – nem véletlen, hogy világsláger lett a dal, ami úgy kezdődött, hogy „Naponta igyál egy fél liter tejet…"

Sok országban – Anglia, Egyesült Államok – az iskolások a mintegy félliternyi tejet minden nap megkapták a tanórák közötti szünetben.

Aztán az utolsó évtizedekben jött a lipidofóbia: a telített zsíradékoktól és a koleszterintől nem csak a lipidológusok, hanem a folyamatos média-nyilvánosság eredményeként a nagyközönség is félni kezdett, ezek mindennemű fogyasztását csökkenteni igyekeztek. Voltak vélemények, melyek szerint még az anyatej is árt az újszülöttnek: károsítja az ereit és rontja az életkilátásait. Főleg a fiatalkori tejivást ellenezték, mivel az sok kalória és jelentős zsírbevitel.

Az Egyesült Államok egyik nagy élelmiszerüzlet-hálózata, a Kroger most új tejterméket hozott forgalomba, ami a hírek szerint az első olyan tejital, ami nem növeli, hanem kifejezetten csökkenti a vér koleszterin szintjét.

A Kroger cég már évek óta forgalmaz egy élelmiszer-csoportot, aminek a neve „Aktív életstilus". Ez a márkanév organikus, természetes bio-termékeket jelent, melyeket az egészségükre figyelő vásárlók számára készítenek – a koleszterin-csökkentő tej most ebben az árucsoportban jelent meg.

Az új tejitalban növényi szterolok vannak, melyeket sok növényféle, gyümölcs is tartalmaz és melyekkel kapcsolatban az amerikai hatóság, a Food and Drug Administration (FDA) véleménye az, hogy csökkenthetik a szív- és érbetegségek kockázatát. Ilyen növényi eredetű szterol a Cargil cég által forgalomba hozott CoroWise, amit narancslétől kezdve müzliszeletekig már sokféle élelmiszerbe belekevertek.

Az új tejtermék megjelenésekor már egyébként is észlelték a piac jelentős változását: az amerikai mezőgazdasági minisztérium statisztikái szerint a teljes tej fogyasztása kifejezetten csökkent, a kisebb zsírtartalmú tejből mind többet adtak el. A vér koleszterin-szintjét mérsékelni képes tejital rövid idő alatt igen keresetté válhat. A Kroger cég jelenleg 2458 szupermarketet működtet az Egyesült Államok 31 államában és számos, más áruházlánccal is kapcsolatban van. Az új tejterméket ugyanolyan áron hozzák forgalomba, mint a többi tejitalt.

(Forrás: ACC Heart Health News, 2007, július 2.)

Legolvasottabb cikkeink