• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megalakult a Csehországi Magyar Orvosok Társulata

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

Csehországi Magyar Orvosok Társulata (CsMOT) néven új magyar polgári szervezet alakult a hét végén a Cseh Köztársaságban.

A szervezet célja összefogni a Csehországban élő és dolgozó magyar orvosokat, fórumot teremteni az emberi és szakmai kapcsolatokra, elősegíteni a magyar orvosi szaknyelv jobb elsajátítását, s általában hozzájárulni a nemzeti önazonosság ápolásához és megőrzéséhez.

A társulat elnökévé Dedinová Mária kelet-szlovákiai születésű prágai orvost választották az alapító közgyűlésen megjelentek.

"Szervezetünk megalakulására több mint egy éves előkészítő munka után került sor. Alapszabályzatunkat a cseh belügyminisztérium tavasszal már bejegyezte, ami lehetővé tette, hogy az alapító közgyűlésen azt elfogadjuk és egyben megválasszuk a vezetőséget is. Az elmúlt időszakban mintegy 80-100 magyar orvos jelezte nekem érdeklődését a szervezet munkája iránt. Remélem minél többen leszünk" - mondta az MTI tudósítójának Dedinová.

A társulatnak jelenleg orvosok és orvostanhallgatók lehetnek a tagjai. A csehországi magyar orvosok szeretnék szervezettebb formában is felvenni és tartani egymással a kapcsolatot. Szervezetük ezért lehetőséget akar nyújtani különféle találkozók és anyanyelvű szakmai előadások megrendezésére, esetleg valamiféle továbbképzésre is. A tagok döntő része cseh vagy szlovák egyetemeken és főiskolákon szerzett képzettséget, így a szakmai anyanyelv elsajátítására és ápolására nagy szükség és igény is van - fejtette ki az elnök.

A CsMOT megalakulását személyesen üdvözölte Hyvnar Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének az elnöke, valamint Kocsis László, az Együttélés politikai mozgalom elnöke.

"A csehországi magyarok legnagyobb szervezete támogatja a szakmai társulatok megalakulását és együtt kíván működni velük, hiszen érdekeink közösek" - mondta a közgyűlésen Hyvnar Anna. Hasonlóan nyilatkozott Kocsis László is, aki egyike a szakmai társulatok megalakulása kezdeményezőinek.

Csehországban a legutóbbi népszámlálás szerint mintegy 15 ezer személy vallotta magát magyarnak, de a becslések szerint a magyarok száma meghaladja a 20 ezret. A kulturális-társadalmi és a politikai-érdekvédelmi szervezetek mellett már évek óta működik a Csehországi Magyar Gazdasági Társulat, illetve a Görgey Artúr Társulat és néhány más kisebb szervezet is. A Prágai Tükör című folyóirat évente öt alkalommal jelenik meg átlagban ezer példányszámban.

Legolvasottabb cikkeink