• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rák ellen mikrózd meg a krumplit!

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

A hasábburgonya előpárolása a mikrohullámú sütőben jelentősen csökkenti a rákkeltő anyagok keletkezését a sütésnél - állapították meg török kutatók.

Az akrilamid nevű anyag rákkeltő hatását néhány esztendeje mutatták ki; ez az anyag különösen a nagy hőmérsékleten való sütésnél keletkezik.

A török kutatók először 10 és 30 másodpercnyi ideig tették be a krumpli darabokat a mikrohullámú sütőbe, és 850 watton mikrózták azokat, ezt követően napraforgóolajban 150 és 190 fok között sütötték és vizsgáltak az akrilamid képződését, a víztartalmat és a hőmérsékletet.

Ezt követően mikrózás nélkül sütötték ki a krumplit, és megállapították, hogy az elősütött krumpli 60 százalékkal kevesebb rákkeltő anyagot tartalmazott.

A kutatók szerint ezt az eljárást elsősorban az ipar hasznosíthatja, hiszen csak rövid ideig tart, és nagy mennyiségben is használható.

Amióta 2002-ben fölfedezték az akrilamidot, a kutatók folyamatosan keresik azokat a módszereket, amelyek révén megakadályozható ennek az anyagnak a keletkezése. Az akrilamid már 120 Celsius-fokon létrejöhet, de 170 foktól ugrásszerűen megnövekszik a jelenléte- olvasható a wissenschaft.de című német internetes lapban.