• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Zocor-árverseny

Hírek a nagyvilágból Forrás: Scrip

Versengenek a gyártók, jól jár a beteg – árháború az amerikai a simvastatin-piacon.

Amerikai elemzők piaci árháborút emlegetnek, miután a Merck & Co a generikus konkurrencia megjelenése után csökkentette a Zocor (hatóanyag: simvastatin) árát. A szenátus egyik tagja „versenyszerűtlen" magatartással vádolta a céget: Charles Schumer a Szövetségi Keresekedelmi Bizottsághoz intézett levelében adott hangot véleményének.

Felszólította a bizottságot, hogy indítson vizsgálatot, mivel a Merck & Co egyes biztosítók ügyfelei számára lehetővé tette, hogy kevesebbért jussanak hozzá a márkás Zocorhoz, mint a generikus simvastatinhoz. A Zocor és a generikumok versenye június 23-án kezdődött, ezen a napon járt le a márkás szer gyerekgyógyászati indikációjának szabadalmi védelme.

A szenátor szerint a vállalat azoknak a betegbiztosítóknak számította olcsóbban gyártmányát, amelyek a Zocorért a legkisebb, a generikumokért pedig a legnagyobb önrészt vonták le ügyfeleiktől. Schumer dömping-árszabást emleget, és „legális megvesztegetésnek" nevezi a cég gyakorlatát, amiért beleforgatja az önrészt a fogyasztói árba. „A Merck a generikumok kiszorítása érdekében kijátssza a generikum-jogszabályokat" – írja.

A Teva Pharmaceutical Industries, amely ugyancsak forgalmazza a simvastatin egy generikus változatát, 180-napos forgalmazási kizárólagossággal rendelkezik a három népszerűbb dózisra, a legtöbb hatóanyagot tartalmazó változatot viszont a Ranbaxy forgalmazza – miután egy bíró úgy döntött, hogy a Szövetségi Élelmiszer és Gyógyszerhatóság jogellenesen utasította el beadványaikat, melyekben a kizárólagos forgalmazásért folyamodtak.

A Merck & Co lépése nyomán egyes elemzők arra számítanak, hogy a Teva az általa vártnál kevesebb simvastatint tud majd értékesíteni, és árháború következik. A betegek ráadásul a márkás Zocor és a generikumok mellett a Dr. Reddytől, amelynek erre érvényes megállapodása van a Merckkel, vásárolhatják majd a „hivatalos" simvastatin-generikumot is.

Az UnitedHealth betegbiztosító már meg is egyezett a Merckkel egy jelentős árcsökkentésről: betegei a Zocorhoz a legalacsonyabb önrészt (havi 10 dollárt) fizetik, miközben a generikus alternatívát a legkevésbé támogatott gyógyszerek osztályába sorolta.
Egy másik nagy biztosító, a WellPoint ugyancsak tervezi, hogy hasonló egyezséget köt a Merckkel, postán rendelhető kínálatába viszont semmilyen más konkurrens generikumot nem vesz fel.

Dr. Robert Seidman, a WellPoint főgyógyszerésze közölte a Scrippel, hogy amióta létezik a cég „patikaposta"-vállalkozása, közvetlenül a Mercktől vásárolhat simvastatint. „Ha kevesebbért juthatunk hozzá a Merck gyártmányához, mint a Teváéhoz, érdemes genrikumként forgalmaznunk, és generikum-önrészt számolnunk" – tette hozzá. „A biztosítottak 10 dollárt fizetnek majd harminc napi adagért, ugyanannyit, amennyit a generikumért fizetnének."

Dr. Seidman szerint a Teva-, Ranbaxy- és Dr Reddy-féle generikus változatok napi adagjainak ára végül fillérekre csökken majd. Hogy mikor, azt úgymond egy szeptemberben kezdődő bírósági eljárás fogja eldönteni, amelyben a Teva és Ranbaxy áll majd szemben a szövetségi gyógyszerhatósággal; utóbbi ugyanis májusban fellebbezett a már említett korábbi ítélet ellen (mely szerint az FDA hibázott, amikor megtagadta a kizárólagos forgalmazási jogot).

A Teva közölte, hogy nem ismerik részleteiben az UnitedHealth-Merck-koperációt, de úgy tűnik, ez nagyrészt árengedményeken nyugszik. „Próbáljuk megállapítani, törvényes-e ez" – tették hozzá a cég illetékesei.

Az izraeli székhelyű nemzetközi nagyvállalat úgy véli, hogy elszigetelt esetről van szó, és utal rá, hogy egyes betegpénztárak elutasították ezt a fajta együttműködést. Állítólag néhány gyógyszertár-lánc sem a Merck & Co által várt módon reagált a lehetőségre.

A Mercknek az a döntése, hogy márkás termékének alul-árazásával a generikum-cégek alá kínál, számos elemzőt meglepett. Robert Uhl, a Friedman Billings Ramsey munkatársa így nyilatkozott a Scripnek: „Az, hogy a Merck a kizárólagossági szakban árengedménnyel adja egy nagy vásárlójának a márkás Zocort, annyit tesz, hogy az árverseny-háborúban, amely előtt a generikum-ipar áll, további arcvonalon is folyik majd a küzdelem". Elismerte viszont, hogy nem tudni, vajon az efféle egyezségek más betegpénztárak és más márkásgyógyszer-gyártók körében is elterjednek-e.

Dr. Seidman szerint a Merck-féle eljárás felgyorsítja majd a generikumok árcsökkenését, ami a szerek hozzáférhetősége szempontjából végső soron hasznos. „A lényeg, hogy a simvastatin-molekulához a lehető legalacsonyabb, és gyors ütemben csökkenő áron lehessen hozzájutni, tekintet nélkül arra, hogy a Merck Zocorjában vagy a Teva generikumában forgalmazzák.

A WellPoint főgyógyszerésze nem számít az új kereskedelmi technika láncreakciószerű elterjedésére, mondván, más piaci mechanizmusok is működnek, amelyek az árak csökkenésének irányába mutatnak. Úgy véli továbbá, hogy a Merck agresszív lépése megállapította az árszintet, amely alá a generikumcégek már nem mehetnek. Ez részben azért van így, mondja, mert az üggyel hihetetlen intenzitással foglalkozik a média, és mert a márkás (olcsó) Zocorral gyakorlatilag egy negyedik generikum jelenik meg a piacon. „A Teva [azonban] fontos tényező, és bizonyára reagál majd a Merck kezdeményezésére" – teszi hozzá.

A Scrip szerint a Merck csaknem minden betegpénztárnak ajánlatot tett, igaz, ezek reakciói különbözőek lehetnek. Az Aetna [betegpénztár] közölte a Wall Street Journal-lel, hogy bár felvetődött, hogy esetleg az United-Health-éhez hasonló megállapodást köt a Zocor gyártójával, utóbb megváltoztatta álláspontját: immár a Tevát támogatja, és a generikus simvastatin használatára biztatja tagjait. A generikus simvastatint az Aetna biztosítottjai a legkisebb önrésszel vásárolhatják majd.