• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Többet kell várakozniuk a fekvő betegeknek

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A makói kórház a pénzügyi elvonásokra hivatkozva bejelentette: stabilizációs csomagot dolgoz ki – egyik következmény a várakozási idő növekedése lesz.

Baráth Lajos
A finanszírozási szabályok változása miatt a teljesítményvolumen 5 százalékos csökkentése a makói kórháznál mind a járó- mind a fekvőbeteg-ellátás területén 15 százalékos bevételcsökkenést okoz. Ennek oka, hogy a makói kórházat a korábbi alacsony teljesítmény miatt a jelenlegi, magasabb betegszám után degressziós elszámolás sújtotta, ugyanakkor 2006 júniusától ez is megszűnt – tájékoztatta a Weborvost Baráth Lajos főigazgató, majd hozzátette: a jogszabályváltozás következtében 50 millió forint veszteséggel számolnak, ami a negyedik negyedéves pénzügyi terv egy nyolcada. Az érvényes jogszabályi rendelkezések nyomán a lakosság ellátási érdekeire hivatkozva felülvizsgálati kérelmet terjesztettek be a megyei tiszti főorvoshoz.

A kórház pénteken tartott vezetői értekezletén tekintették át a kormány stabilizációs programja és az ahhoz kapcsolódó jogszabályváltozások következtében az intézmény működését befolyásoló hatásokat. Megállapították: ezekkel nemcsak a kórház szakmai és pénzügyi tervezésénél kell számolni, a lépések a lakosság egészségügyi ellátását is érintik.

Az intézmény vezetése augusztus 1-től mind a járó- mind a

Makói váróterem
fekvőbeteg-ellátás területére a – sürgősségi ellátás kivételével – tervezett, programozott betegellátási rendszert vezet be. Ezzel a nem sürgősségi esetek előjegyzési ideje meghosszabbodik. A járó betegek ellátásában már évek óta működik a rendszer, amit most a fekvő betegekre is kiterjesztenek. Az intézkedés lényege, hogy az esetszám lehetőleg ne haladja meg a volumenkorlátban meghatározott mértéket, azon felül ugyanis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem finanszírozza az ellátást.

A gyakorlatban a programozott betegellátással a szezonalitás hatásait is csökkenteni tudják: a nyári hónapokban rendszerint kevesebb a beteg, mint tavasszal vagy ősszel – ez a tendencia az új tervezési szisztéma alkalmazásával némileg kiegyenlíthető, így jobban tervezhetők az ellátás bevételei és kiadásai is.

Az elsődleges intézkedéseket Makón szeptembertől újabbak követik: a kórház szakmai, pénzügyi és gazdasági egyensúlya fenntartása érdekében szükséges lépések részletes kidolgozását jelenleg bizottságok végzik, az átfogó program bevezetése szeptember 1-től várható.