• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Humantrade Magazin 2009 december- 2010 január

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának decemberi-januári cikkeiből.

Kedves Olvasónk! Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. Itt töltheti le a szükséges programot hozzá

 

 

 

Tartalom

„Hát, jelentem, összeomlott…"
Rózsa András, a Teva Magyarország Zrt. vezérigazgatója 2009-ben úgy érezte, háborgó tengeren hajózik iránytű nélkül. Kiszámíthatatlan, előreláthatatlan, nem megjósolható körülmények között kellett a lehető legjobb eredményt elérni. Kényszerekről, lehetőségekről, a jelenről és a megjósolhatatlan jövőről beszélgettünk.


Gyógyszerellátási kötelezettség — ma
Az ágazat e meghatározó fogalmához kapcsolódó szabályozás és a napi gyakorlat összefüggéseit próbáljuk meg feltérképezni több részes összeállításunkban. Korábban megszólaltattuk az OGYI, az EÜM és az OEP, majd a gyógyszergyártók és nagykereskedők képviselőit. Most, sorozatunk utolsó részében az ÁNTSZ és a gyógyszerész szakma tisztségviselőit kérdezzük.

„Ma már nem tudunk minden gyógyszertárat évente egyszer ellenőrizni"
Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, Országos Tisztifőorvosi Hivatal Dr. Bódis Lászlóné, országos Tisztifőgyógyszerész

„A 2400 patika harmada, mintegy 7-800 egység van csődközeli helyzetben"
Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Dr. Horváth Tamás, elnök


„Nem mindegy, hogy milyen szintű intézményről, városi vagy súlyponti kórházról, vagy országos intézetről van szó…"
Kórházi – Klinikai Gyógyszerészeti Szakmai Kollégium, Dr. Trestyánszky Zoltán elnök, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egyetemi Gyógyszertárának Igazgatója.


Évet zár a Humantrade
A könyvek még nyitva, a hivatalos mérleg még várat magára, de az év túlnyomó része már mögöttünk van, így nagyjából tudható, mit mutat majd a januári számvetés. A Humantrade márciusban új stratégiát hirdetett kintlevőségeinek kezelésére, és ahogyan Vitézy Péter, a patika üzletág vezetője mondja, ennek meg is lett az eredménye.

Tényleg saláta?
Túl vagyunk a salátatörvényként emlegetett javaslat-csomag parlamenti vitáján, legalábbis annak első részén. A felszólalók egyike sem gazdagította eddig is ismert arzenálját: a kormánypárti képviselők elkerülhetetlennek és fontosnak, az ellenzéki politikusok felelőtlennek, átgondolatlannak és károsnak tartják a 14 jogszabályt módosító indítványokat. Dr. Héjja Mária, az Egészségügyi Minisztérium Gyógyszerészeti és Orvostechnikai Főosztályának vezetője szerint hasznos és eredményes egyeztetésen vannak túl: a szakmai és civil szervezetek számos ponton megváltoztatták az eredeti elképzeléseket.


Öröm a télben
Javítja a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket, tetőtől talpig átmozgat, és jótékony hatással lehet az immunrendszerre is — ez a néhány állítás szinte valamennyi téli sportra igaz. Érdemes tehát legyőzni a hideg iránt érzett, mélyről fakadó ellenszenvet, és lécet, boardot, korcsolyát kötni a lábunkra. Néhány óvintézkedést azonban nem árt idejében megtenni, hogy a síelés, szánkózás, korcsolyázás valóban csak öröm legyen.

Az ünnep veszélyei
A téli ünnepek, a karácsonyi, szilveszteri, újévi trakta igazi kihívást jelent az emésztőrendszeri betegségben szenvedők számára, hiszen az ő életüket úgyis nap mint nap nehezíti a diéta, és ilyenkor még nehezebb ellenállni a kísértéseknek. Mivel az ünnepek alatt a tökéletes étrend betartása szinte lehetetlen, Zágoni Tamás belgyógyász, gasztroenterológus néhány olyan, különösen fontos dologra hívja fel a figyelmet, amelyeket az egyes kórképek esetén minden körülmények között érdemes betartani.


Bio - finom
Kevés embernek jut eszébe, hogy ami egészséges, az finom is, illetve ami finom, az akár egészséges is lehet. Ezt a két fogalmat legtöbben egymást kizárónak gondolják, pedig nem azok, sőt! Hiszen egy könnyű és egészséges ebéd vagy vacsora nem nyom le bennünket a fotelba, marad erőnk, kedvünk akár hógolyózni is, feltéve persze, hogy szép fehér karácsonyunk lesz. Cikkünkben ezért most néhány izgalmas és ízletes, mégis egészséges étel elkészítésének módját osztjuk meg olvasóinkkal.

„Abban tudok csak létezni, amit magaménak érzek"
Hegyi Barbara történetesen szőkének született, de cseppet sem „szőkenős". Jellegzetes hangja kezdetben hátrányt jelentett, ma már a védjegye. Szinte minden nap játszik, szenvedélyesen főz, lelkesen politizál, kutyákért kampányol, egyszóval: fáradhatatlan. Boldog feleség és anya, aki rajong a régi házért és a nagy családért, amelyben él.

Legolvasottabb cikkeink