• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Humantrade Magazin 2010 február

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának februári cikkeiből.

Kedves Olvasónk! Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. Itt töltheti le a szükséges programot hozzá

Tartalom

Előrelépés a Parkinson-betegség kezelésében
A Parkinson-kór az egyik leggyakoribb idegrendszeri megbetegedés. Nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy a népesség 1-2 ezreléke – Magyarországon kb. 15-20 ezer ember – szenved ebben a ma még gyógyíthatatlan degeneratív betegségben. Dr. Takáts Annamária ideggyógyász, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának főorvosa több mint harminc éve foglakozik Parkinson-betegekkel. A főorvos asszonnyal a tünetekről, a diagnózis és kezelés lehetőségeiről beszélgettünk, illetve arról, hogy az elmúlt évtizedekben mennyit fejlődött a terápiás eszköztár.


Mély agyi stimuláció a Parkinson-kór kezelésében
Amikor a gyógyszeres kezelés lehetőségei kimerültek, a beteg életében gyakoriak a mozgásviharok, a túlmozgások, ha problémás megállni vagy éppen elindulni (on-off fluktuációk), vagy a gyógyszer hatása olyan rövid, hogy naponta akár 8-10 alkalommal is szükséges a levodopa alkalmazása, akkor úgynevezett mély agyi stimulációval jelentősen javítható lehet a Parkinson-kórban szenvedő betegek életminősége. Dr. Erőss Loránd, az Országos Idegtudományi Intézet főorvosa ismerteti a módszert.

Gyógyszerész nélkül nem megy
Érdekes kongresszus zajlott a múlt év végén Brüsszelben, az Európai Bizottság az Unió belső piacáért, az áruk és szolgáltatások szabad áramlásáért felelős igazgatósága szervezésében. A gyógyszertári szolgáltatások elérhetőségét tárgyaló konferencián Magyarországot dr. Héjja Mária, a hazai szakminisztérium gyógyszerészeti és orvostechnikai főosztályának vezetője képviselte. Vele beszélgettünk a tanácskozás tapasztalatairól, illetve arról, hogy miért és hogyan növekszik a gyógyszerészek szerepe, felelőssége az egészség megőrzésében és a gyógyulás biztonságossá tételében.

Téli kozmetika Patikában
Kint csikorgó hideg, bent száraz meleg, kevesebb vitamin, elhanyagolt folyadékbevitel: megannyi téli támadás a bőrünk ellen. A védekezés egyszerű, csak egy kis odafigyelést és néhány jól megválasztott terméket igényel, amelyekért még a drogériáig sem kell elkutyagolni, elég a patikában körülnézni. Téli bőrápolás kívülről és belülről.

A coeliakiáról…
A lisztérzékenység különös kórkép. Furcsasága abban rejlik, hogy a betegek gyakran még a legfejlettebb országokban is éveken át járják az egészségügy útvesztőit, míg végre megszületik a diagnózis, illetve abban, hogy egyetlen „orvossága" van: a gluténmentes diéta, amely — bár a lisztérzékenység tényén nem változtat — tökéletesen tünetmentessé teszi a coeliakiás betegeket. Zágoni Tamás belgyógyász, gasztroenterológus régóta foglalkozik a lisztérzékenységgel, így őt kérdeztük a diagnosztikai nehézségek okairól, a valós diagnózis felállításának szabályairól, és természetesen arról, hogy valójában mit is jelent ez a betegség.

A show még jöhet, a liszt már nem!
Az egyik legvidámabb műsorvezető jellegzetes mosolya mögött még mindig ott lapul egy gyerekkori trauma. Az RTL Klub sportriportere, a Reggeli című műsorból is ismert Szujó Zoltán sokáig szégyellte, hogy lisztérzékeny, de betegségéből később erőt merített, és ma már úgy érzi, talán éppen ennek köszönheti, hogy befutott tévés lett.