• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Humantrade Magazin 2010 február

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának februári cikkeiből.

Kedves Olvasónk! Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. Itt töltheti le a szükséges programot hozzá

Tartalom

Előrelépés a Parkinson-betegség kezelésében
A Parkinson-kór az egyik leggyakoribb idegrendszeri megbetegedés. Nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy a népesség 1-2 ezreléke – Magyarországon kb. 15-20 ezer ember – szenved ebben a ma még gyógyíthatatlan degeneratív betegségben. Dr. Takáts Annamária ideggyógyász, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának főorvosa több mint harminc éve foglakozik Parkinson-betegekkel. A főorvos asszonnyal a tünetekről, a diagnózis és kezelés lehetőségeiről beszélgettünk, illetve arról, hogy az elmúlt évtizedekben mennyit fejlődött a terápiás eszköztár.


Mély agyi stimuláció a Parkinson-kór kezelésében
Amikor a gyógyszeres kezelés lehetőségei kimerültek, a beteg életében gyakoriak a mozgásviharok, a túlmozgások, ha problémás megállni vagy éppen elindulni (on-off fluktuációk), vagy a gyógyszer hatása olyan rövid, hogy naponta akár 8-10 alkalommal is szükséges a levodopa alkalmazása, akkor úgynevezett mély agyi stimulációval jelentősen javítható lehet a Parkinson-kórban szenvedő betegek életminősége. Dr. Erőss Loránd, az Országos Idegtudományi Intézet főorvosa ismerteti a módszert.

Gyógyszerész nélkül nem megy
Érdekes kongresszus zajlott a múlt év végén Brüsszelben, az Európai Bizottság az Unió belső piacáért, az áruk és szolgáltatások szabad áramlásáért felelős igazgatósága szervezésében. A gyógyszertári szolgáltatások elérhetőségét tárgyaló konferencián Magyarországot dr. Héjja Mária, a hazai szakminisztérium gyógyszerészeti és orvostechnikai főosztályának vezetője képviselte. Vele beszélgettünk a tanácskozás tapasztalatairól, illetve arról, hogy miért és hogyan növekszik a gyógyszerészek szerepe, felelőssége az egészség megőrzésében és a gyógyulás biztonságossá tételében.

Téli kozmetika Patikában
Kint csikorgó hideg, bent száraz meleg, kevesebb vitamin, elhanyagolt folyadékbevitel: megannyi téli támadás a bőrünk ellen. A védekezés egyszerű, csak egy kis odafigyelést és néhány jól megválasztott terméket igényel, amelyekért még a drogériáig sem kell elkutyagolni, elég a patikában körülnézni. Téli bőrápolás kívülről és belülről.

A coeliakiáról…
A lisztérzékenység különös kórkép. Furcsasága abban rejlik, hogy a betegek gyakran még a legfejlettebb országokban is éveken át járják az egészségügy útvesztőit, míg végre megszületik a diagnózis, illetve abban, hogy egyetlen „orvossága" van: a gluténmentes diéta, amely — bár a lisztérzékenység tényén nem változtat — tökéletesen tünetmentessé teszi a coeliakiás betegeket. Zágoni Tamás belgyógyász, gasztroenterológus régóta foglalkozik a lisztérzékenységgel, így őt kérdeztük a diagnosztikai nehézségek okairól, a valós diagnózis felállításának szabályairól, és természetesen arról, hogy valójában mit is jelent ez a betegség.

A show még jöhet, a liszt már nem!
Az egyik legvidámabb műsorvezető jellegzetes mosolya mögött még mindig ott lapul egy gyerekkori trauma. Az RTL Klub sportriportere, a Reggeli című műsorból is ismert Szujó Zoltán sokáig szégyellte, hogy lisztérzékeny, de betegségéből később erőt merített, és ma már úgy érzi, talán éppen ennek köszönheti, hogy befutott tévés lett.

Legolvasottabb cikkeink