• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Humantrade Magazin 2010 május

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának májusi cikkeiből.

Kedves Olvasónk! Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. Itt töltheti le a szükséges programot hozzá

 

 

Tartalom

Hárommillió allergiás országa?
Sok ember számára a tavasz nem csak a hosszú tél utáni felszabadultságot jelenti, hanem az allergia okozta kínok fokozódását is. Márpedig, ha reális az érintettek a címben is jelzett száma, akkor hazánkban bizony milliókat érint ez az életminőséget jelentősen befolyásoló betegség. Az allergia elterjedéséről, okairól és lehetséges kezeléséről beszélgetünk Dr. Herjavecz Irén allergológussal, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet tüdőgyógyász egyetemi magántanárával.


A „gyógyszeréberséget" még tanulni kell...
Az Egyesült Államokban, ahol pontos kimutatások léteznek a gyógyszerek mellékhatásaiból adódó orvosi problémákról, a számok fehéren-feketén bizonyítják, hogy igen súlyos kérdésről van szó: az USA-ban ugyanis évente több mint 100 ezer ember halálát okozza valamilyen gyógyszer mellékhatás, amely így a negyedik leggyakoribb halálozási okként szerepel. Ugyancsak Amerikában a kórházban ápolt betegek 25 százalékának kórházi tartózkodását hosszabbítja meg valamilyen gyógyszer mellékhatás — ez szintén meglepő adat. Az elmúlt húsz évben a forgalomba került gyógyszerek négy százalékát a mellékhatások miatt törölni kellett a törzskönyvből. Egyebek mellett ezeket az adatok ismertette Dr. Blaskó György belgyógyász, a Debreceni Egyetem tanszékvezető professzora, amikor a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének márciusi konferenciáján felhívta a szakemberek figyelmét a mellékhatások jelentőségére. A professzor urat először a magyar adatokról kérdeztük.


Kezdjük alacsony dózissal! - Gyógyszerek – időskorban
Mivel az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelennek meg újabb és újabb betegségek, a gyógyszereknek jelentős szerepük van abban, hogy ma már jóval hosszabb ideig élünk, és hogy sok-sok idős ember jó minőségű életet tud élni. Az öregkorral járó számos kórképet megfelelő terápiával egyensúlyban lehet tartani, így a legfejlettebb országokban sikerült nagyon rövidre leszorítani azt a halál előtti időszakot, mikor a betegek már súlyos, önellátásra képtelen, magatehetetlen állapotban van. Az időseknél a gyógyszerek alkalmazása speciális kérdéseket vet fel, melyekről Kerpel-Fronius Sándorral, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének professzorával beszélgettünk.


Erózióvédelem
A savas italok, ételek vagy bizonyos betegségek esetén a gyomorsav megtámadhatja, feloldhatja a fogzománcot - ezt a folyamatot nevezzük fogeróziónak. Egyes édességek vagy a cukros, savas üdítőitalok, energiaitalok rendszeres fogyasztása felgyorsítja ezt a folyamatot, így - főként, ha a páciens elhanyagolja a helyes szájápolást, - akár a fogak nagymértékű károsodásához is vezethet. Harsányi Ditta a TEVA tudományos menedzsere vette számba a megelőzés és a megoldás lehetőségeit.


A gyógyszerész-menedzser, aki „bevállalja"
Vadonatúj, modern társasház egy XIII. kerületi főútvonalon, földszintjén szinte hívogató korszerűséggel kialakított patika - talán ez a legújabb a fővárosban. Vezetője dinamikus, ereje teljében levő férfiú, aki minden bizonnyal élvezi a kihívásokat. Dr. Karaba Józseffel, a budapesti Arany Korona Patika vezetőjével beszélgettünk.


Egy kis tubus biztonság
Alig 150 évvel ezelőtt még szinte forradalmasította az orvostudományt Semmelweis Ignác korszakalkotó felismerése, ma külön világnapja van, mégsem tulajdonítunk neki túl nagy jelentőséget. Pedig túlzás nélkül állíthatjuk: a kézmosás az egészségünk őre is lehet. Egy átlagos napon számtalan olyan dolgot érintünk meg, ami hemzseghet a baktériumoktól. Ha ilyenkor útközben szeretnénk egy kiflit bekapni reggelire, jogos igény lehet, hogy kezet mossunk – ehhez nyújtanak segítséget a víz nélkül használható fertőtlenítő folyadékok.

Legolvasottabb cikkeink