• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Humantrade Magazin 2011. április

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának cikkeiből.

Tisztelt Olvasónk!
Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. A programot itt töltheti le.

Hamis szerek
Szigorodtak az engedély nélkül készített, tartott vagy forgalmazott gyógyszerekkel kapcsolatos szankciók: márciustól az eljáró hatóságnak minden esetben el kell koboznia az ilyen szereket. A jogszabály-módosítást a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület kezdeményezte. Változik az uniós szabályozás is, bár ez csak évek múlva lesz érezhető. A változásokról a Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője, Székely Krisztina beszélt.

Életmentő rákszűrés
Magyarországon évente több mint 9000 új vastagbélrákos megbetegedést diagnosztizálnak. Ez óriási szám: hazánkban a lakosság összlétszámához viszonyítva ez a betegség jóval gyakoribb, mint a környező országokban, például Csehországban vagy Horvátországban. Ennek okaira nincs valós magyarázatunk – mondja Bodoky György professzor, a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház- Rendelőintézet Onkológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Egy azonban biztos: évente Magyarországon közel 5000 ember életét követeli a vastagbélrák, pedig közülük 4000-en gyógyultan és egészségesen élhetnének, ha lennének kampányszerű kolonoszkópiás szűrővizsgálatok.

Ki lehet az Év Gyógyszerésze?
Szakmai szervezetek hirdették meg a díjat, amire a magukat megméretni akarók saját pályázatot nyújthatnak be június 15-ig. Célja, hogy az Év Gyógyszerésze címet elnyert gyógyszerésznek erkölcsi elismerést, szakmai rangot adjon munkájához, és méltányolja annak minőségét. A kiírók olyan szakembert kívánnak elismerésben részesíteni, aki példát mutat a gyógyszerészi gondozásban nyújtott kiemelkedő szakmai teljesítményével. Meggyőződésünk, hogy nagyon sokan érdemesek az Év gyógyszerésze címre, olyanok is, akik nem nyújtanak be pályázatot, mert a betegellátás minden idejüket betölti. Szakmabeliek, egy országos hírű professzor és egy népszerű színésznő nyilatkozik a Magazinnak arról, amit a díj kapcsán fontosnak tart elmondani a gyógyszerészi munka egészéről.

Egy kistérség centrumában
Aba nagyjából ötezer, tehát éppen „egy patikára való" lakost számláló kis település Székesfehérvár közelében. A nagyközség központi részén, nem messze az orvosi rendelőtől, takarosan felújított, fél évszázados kis épület ad otthont a gyógyszertárnak, és persze a gyógyszerész lakásának. A vezetőasszony derűs, szemmel láthatóan tettre kész hölgy, aki feltehetően megszokta, hogy neki kell megoldania a dolgokat. Beszélgetés dr. Csere Ibolyával, az abai Aranyeső Patika vezetőjével.

Hajszál-hiány
Akár egy fogyókúra vagy egy megfázás is vezethet fokozott hajhulláshoz, de a modern hajformázó eszközök is károsíthatják fejünk ékességét. A megoldás: kiegyensúlyozott étrend, ennek hiányában pedig megfelelő táplálék-kiegészítők használata.

Gombák a bőrön
Ugyan ki ne találkozott volna már vörös, viszkető, hámló lábujjakkal, lábujjközökkel? A leggyakoribb bőrgyógyászati ragályos betegség. Gombás fertőzés a test más bőrfelületén is jelentkezhet, és természetesen nem csupán kellemetlenséget vagy esztétikai problémát jelent: a bőr sérülése, folyamatos irritációja utat nyithat egyes baktériumok számára a test belseje felé. Dr Máthé Miklóssal, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának mikrobiológusával a bőrgyógyászati gombás fertőzések leggyakoribb formáiról, illetve a fertőződés, és újrafertőződés megelőzésének lehetőségeiről beszélgetünk.

Legolvasottabb cikkeink