• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Humantrade Magazin 2012. június

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának cikkeiből.

Tisztelt Olvasónk!
Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. A programot itt töltheti le.

A karmesteri pálca a patikus kezében van
Kedvezőtlen gazdasági és fojtogató jogi környezet, tűzoltásszerű, egyoldalú párbeszéd a törvényhozással – ezek nehezítik ma a magyar gyógyszergyártás helyzetét. Ennek ellenére nem a pesszimizmus jellemzi a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatóját; Dr. Ilku Lívia szerint ebben a helyzetben nagyon fontos, hogy a gyógyszerszakma résztvevői szorosabbra fűzzék egymással a kapcsolatot. A szakemberrel a Széll Kálmán Terv hatásairól, az új gyógyszerrendelési rendről és a tűzoltásról is beszélgettünk.

A rendszer egyensúlya
A Magyar Gyógyszerészi Kamara május 12-én, szombaton tartotta idei első küldöttközgyűlését. A program az elnök beszámolójával kezdődött, amelynek nyomán a küldöttek ellenszavazat nélkül elfogadtak egy állásfoglalást. Ennek első részében a Kamara egyetértését és köszönetét fejezi ki minden közreműködőnek a szakmát 2010-ben és 2011-ben érintő pozitív változásokra vonatkozóan. A második pontban azonban a testület komoly aggodalmának ad hangot. Beszélgetés dr. Hankó Zoltánnal, a Magyar Gyógyszerészi kamara elnökével.

Jön a nyár, jön az allergia
Az allergiás kórképek rohamosan terjednek a fejlett világban, és bár szinte biztosra vehető, hogy a betegek számának folyamatos növekedése a civilizációval és az életmóddal függ össze, nem tudni pontosan, hogy hogyan. Egyes elméletek szerint a higiéné fejlődése fontos szerepet játszik ebben: csecsemőinket túl steril környezetben neveljük, így immunrendszerük úgy talál munkát magának, hogy ártalmatlan anyagokra és nem valódi kórokozókra támad. Ami a konkrét adatokat illeti: Magyarországon minden harmadik ember szenved valamilyen allergiás kórképtől…

A sokoldalú magnézium
A magnézium mintegy háromszáz enzim alkotórésze, ezért sok-sok olyan élettani folyamat van, amelyhez szükség van rá: a magnézium tehát kulcsfontosságú elem a szervezet számára. A magnéziumhiány kialakulásának okairól, következményeiről, illetve a pótlás lehetőségeiről beszélgettünk Lakatos Péter belgyógyásszal, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának professzorával.

Egészségőrző patika
Zugló egyik forgalmas csomópontjában, a Nagy Lajos király útja és az Erzsébet királyné útja sarkán, egy nagy, régi bérház földszintjén nyílott néhány évvel ezelőtt a szokatlanul kedves nevű gyógyszertár. Belépve inkább drogériára emlékeztető tér és a meglepően fiatal, ráadásul igen megnyerő vezetőnő fogad…
Interjú Dr. Gáll Emese-Annával, „A T&E Patikád" gyógyszertár vezetőjével.

Nyári okos fogyókúra
Tavasszal, amikor elővesszük nyári ruháinkat, gyakran szembesülünk azzal, hogy bizony néhány kilót le kellene adnunk. Így indulunk neki újra és újra a tavaszi fogyókúráknak. Ezek azonban első lendületben nem mindig sikeresek. De majd jön a nyár, biztatjuk magunkat, a sok friss zöldséggel, gyümölccsel, akkor könnyebb lesz. És valóban, nyáron sok alacsony energiatartalmú zöldség és gyümölcs vásárolható. Ugyanakkor csábít a fagylalt, a jégkrém, a hideg üdítő vagy a hűvösen habzó sör, a lángosokról, palacsintákról és egyéb energiabombákról nem is beszélve.

Pocok és a repülőgép
Készültem első kérdéssel, tudtam, hogy honnan akarok elindulni. Persze nem lett semmi az egészből, mert miközben Járó Zsuzsa megpróbálta megfejteni, hogy honnan vagyok ismerős, fölvetette, hogy talán a Pesti Estből, mert az egyetem előtt ott dolgozott egy évig, sőt a tévés szakmába is belekóstolt. Gyors újratervezésre lett tehát szükség, de hát a kerülőutak mindig érdekesebbek… Interjú a Vígszínház művészével.

Legolvasottabb cikkeink