• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jár-e a felmentési idő?

Jogász válaszol

Munkahelyem jogutód nélküli átalakulással-kft-történő átalakulással megszűnik. Amenyiben vállalkozói szerződéssel továbbfoglalkoztat, a végkielégítés mellett jár-e a felmentési idő is, amire a korábbi közalkalmazotti status adhat alapot?

Kérdéséből nem egyértelmű, hogy munkáltatója valójában jogutóddal vagy anélkül szűnik meg. Nem világos, hogy a kft. egészben vagy részben jogutódja-e korábbi munkáltatójának vagy teljesen új szervezet.


Feltételezem, hogy jelenleg közalkalmazottként foglalkoztatják.
A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) 25. § (1)  bekezdés c) pontja alapján: a közalkalmazotti jogviszony megszűnik a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével. Ebben az esetben a megszűnő munkáltató helyébe nem lép másik, a közalkalmazotti jogviszony megszűnésének jogcíme jogutód nélküli megszűnés. A jogutód nélküli megszűnés esetében a közalkalmazott végkielégítésre válik jogosulttá, azonban felmentési idő és a munkavégzés alóli mentesítés fogalmilag nem lehetséges.


A vállalkozási szerződés keretében történő esetleges továbbfoglalkozatása nem zárja ki a végkielégítésre való jogosultságát.


A Kjt. 25/A. §-a ettől eltérő megszűnési okot is szabályoz, ha ugyanis munkáltató személye azért változik meg, mert az alapító vagy a munkáltató döntése alapján a munkáltató egésze vagy egy része (szervezeti egysége, anyagi és nem anyagi erőforrásainak vagy feladat- és hatáskörénekmeghatározott csoportja) a Munka Törvénykönyve vagy a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltató ( pl. betéti társaság vagy kft.) számára kerül átadásra, a munkáltató átadásra kerülő
szervezete, illetve tevékenysége keretében foglalkoztatott közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya az átadás időpontjában megszűnik.


Ilyen esetben az átadó és az átvevő munkáltató köteles írásban tájékoztatni a közalkalmazottat arról, hogy az átadást követően a közalkalmazott foglalkoztatását az átvevő biztosítja.


A tájékoztatásnak tartalmaznia kell a további foglalkoztatást biztosító munkaszerződés, illetve kinevezés tartalmi elemeire vonatkozó ajánlatot. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell azokat a kötelezettségeket is, amelyeknek a közalkalmazott a jogviszony létesítését követően az előmenetele, illetve a jogviszonya fenntartása érdekében köteles eleget tenni.


A közalkalmazott a tájékoztatás kézhezvételétől számított tizenöt napon belül az átadó munkáltatónak köteles írásban nyilatkozni arról, hogy az átvevő munkáltatónál történő további foglalkoztatásához hozzájárul-e. Ha a közalkalmazott az előírt határidőn belül nem nyilatkozik, úgy kell tekinteni, mintha nem járulna hozzá a további foglalkoztatásához. Ha a közalkalmazott az átvevő munkáltatónál történő további foglalkoztatásához
nem járul hozzá, az átadó munkáltató az átadás napjával köteles írásban értesíteni a közalkalmazottat a közalkalmazotti jogviszonynak a Kjt. 25/A. § (1) bekezdése szerinti megszűnéséről, valamint köteles a közalkalmazottszámára a törvény szerint járó végkielégítést megfizetni.


A Kjt.25/B. §-a úgy rendelkezik hogy ha a közalkalmazott az átvevő munkáltatónál történő további foglalkoztatásához hozzájárul, az átvevő munkáltató köteles a közalkalmazottal munkaszerződést kötni. Ha az átvevő munkáltató a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozik, köteles a közalkalmazott számára munkaköre alapján kinevezést adni, vagy munkaszerződést kötni. Ebben az esetben természetesen a dolgozónak nem kerül kifizetésre végkielégítés.


Amennyiben a közalkalmazotti munkáltató olyan jogutóddal szűnik meg, mely szintén közalkalmazotti foglalkoztatatónak minősül, úgy a dolgozó közalkalmazotti jogviszonya folyamatos marad, nem szűnik meg, erre tekintettel végkielégítés és felmentési idő sem jár részére. Ha a jogutód közalkalmazotti munkáltató a korábbitól új közalkalmazotti unkakörbe akarja besorolni, és azt a dolgozó nem fogadja el, akkor a munkáltató a Kjt. 25. § (2) bekezdés e) pontja alapján felmentéssel élhet, ennek következménye pedig a 37. § (1) bekezdése alapján - amennyiben a törvényi feltételek fennállnak - a végkielégítés kifizetésének kötelezettsége, továbbá jár a felmentési idő is.


A közalkalmazotti törvény 30. §-a szabályozza azokat az eseteket, amikor a munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt felmentéssel szüntetheti meg, ezek a következők:

a) ha megszűnt a munkáltatónak az a tevékenysége, amelyben a
közalkalmazottat foglalkoztatták;

b)ha az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetője, a központi költségvetési szerv vezetője vagy az önkormányzati képviselő-testület döntése alapján a munkáltatónál létszámcsökkentést, illetve átszervezést kell végrehajtani, és emiatt a közalkalmazott további foglalkoztatására nincs lehetőség;

c)ha a közalkalmazott munkaköri feladatainak ellátására tartósan
alkalmatlanná vált vagy munkáját nem végzi megfelelően; továbbá

d) ha a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül .
A törvény szerint felmentési idő ( legalább hatvan nap, de maximum nyolc hónap) abban az esetben jár a közalkalmazottnak, ha a munkáltató felmentéssel szünteti meg a jogviszonyt.


Ilyenkor a munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a
közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól. A munkavégzés alól a közalkalmazottat - a mentesítési idő legalább felének megfelelő időtartamban a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.