• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

1001-ek: Van kórház a hálapénzen túl

Lapszemle Forrás: hvg.hu

A szegedi klinika több osztályán hónapok óta gyakorlat, hogy az ott dolgozók nem fogadják el a zsebbe csúsztatott pénzt.

Az elmúlt tíz év költséges kórházi fejlesztései ellenére romlott az egészségügyi ellátás színvonala – mondta a hvg.hu-nak Álmos Péter pszichiáter és Lovas András aneszteziológus, a paraszolvenciát elutasító 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport orvosai által megfogalmazott nyílt levél kezdeményezői.

Álmos Péter és Lovas András szegedi orvosok. Mindketten 2005-ben szereztek diplomát, tehát már tíz éve dolgoznak a magyar egészségügyben. Mióta benne élnek, azt látják, hogy semmiféle koncepció nem érhető tetten sem az egészségügyi fejlesztések, sem a kormányzati döntések nyomán.

A hétfői nyílt levelükben feltett kérdések közül a legfontosabbra, a paraszolvencia kivezetésére a minisztérium még csak nem is reagált – az Emmi nem tudott többet mondani, minthogy elkötelezettek az egészségügyi dolgozók fizetésének az emelésével kapcsolatban, és hogy elsőként épp az egészségügyben kezdődött el a jövedelemrendezés.

Pedig ha megnézték volna, hogy honnan jött a nyílt levél, melynek aláírására a Magyar Orvosi Kamara is elkezdte buzdítani az orvosokat, láthatták volna, hogy Szegeden működik csúszópénz nélküli rendszer. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ több osztályán már hosszú hónapok óta gyakorlat, hogy az ott dolgozók deklaráltan nem fogadják el a zsebbe csúsztatott pénzt.

„Legfőképpen a koncepciót nem látjuk már tíz éve" – magyarázta Lovas András, a petíció másik elindítója. „2005-ben végeztünk mindketten, de mindig csak lyukakat tömtek be, miközben magához a struktúrához nem nyúltak. Az egész rendszer pazarlóan működik, mondjuk ki, nem kellene minden, az összeomlás szélén álló kórházat működtetni. Meg kellene értetni a társadalommal, hogy a minőségi gyógyítástól veszi el a pénzt a gazdaságtalan, az összeomlás szélén álló intézmények működtetése, melyekben nem fognak meggyógyulni."

további részletek a weboldalon.