• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A karácsonyi időszak a legkritikusabb

Lapszemle Forrás: Sonline

Az öngyilkosságok nagyjából kilencven százaléka csak próbálkozás, figyelemfelkeltés, zsarolás, afféle segélykiáltás.

A karácsonyi időszak a legkritikusabb az öngyilkosságok szempontjából Somogyban is, ahol az elmúlt húsz évben csökkent ugyan az életüknek önkezükkel véget vetők száma, ám messze nem olyan mértékben, mint országosan – írja a sonline.hu portálja.

Magyarország, mely sokáig világranglista vezető volt az öngyilkosságokat nézve, még úgy is második az Európai Unióban, hogy a rendszerváltás óta megfeleződött az úgynevezett meghívott halált választók száma.

A társadalom egy bizonyos része folyamatosan veszélyeztetett – magyarázta Bollók Sándor pszichiáter –, az életkörülmények ugyanis meghatározóak ebből a szempontból. Ha valakinek rossza az anyagi helyzete, általában kihat a pszichéjére, a pszichoszomatikus betegségek pedig folyamatos stresszes állapotot generálnak, mely akár testi betegségeket, például fekélyt, szívpanaszokat, agy- és érgörcsöt, magas vérnyomást is kiválthat. Karácsony táján pedig azért nő meg az öngyilkosságok száma, mert ilyenkor sokan hatványozottabban szembesülnek vele: nem tudnak megfelelni az ünneppel járó anyagi és érzelmi kihívásoknak.

Az idősebb korosztályban a magány, a szeretetlenség és elhagyatottság érzése, a család ilyenkor jobban megélt hiánya vezethet gyakoribb öngyilkossági gondolathoz és kísérlethez, a középkorúaknál a családi krízisek, kommunikációs zavarok, de akár egy-egy veszekedés, mely egy átlagos hétköznap az év során nem okozna problémát kiváltó ok lehet. A fiataloknál a párkapcsolati válságok – egy serdülőkori szakítás, vagy kikerülés a baráti körből –, a megfelelő szülő-gyerek kapcsolatok hiánya, sőt a szülők egymáshoz való rossz viszonyából adódó otthoni hangulat is öngyilkosságba torkollhat.

Mindenképpen megemlítendő, az öngyilkosságok nagyjából kilencven százaléka eredendően csak próbálkozás – jelentette ki Bollók Sándor –figyelemfelkeltés, zsarolás, de legtöbbször afféle segélykiáltás. Karácsony környékén pedig amúgy is felerősödnek az érzelmek, egy több krízissel küzdő egyénnél felhalmozódnak a fájdalmak, a belső egyensúly elbillen az indulatok felé, s ez szélsőséges megoldásokhoz vezethet, melyek során akár maga ellen is fordul az illető.

További részletek a weboldalon.