• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

11 éves fiú életet mentette meg az adrenalin

Lapszemle 2023.06.02 Forrás: kisalföld.hu
11 éves fiú életet mentette meg az adrenalin

A fiúnak először az arca kezdett vörösödni, majd az egész teste. Égető, viszkető érzés volt, próbálta vízzel csillapítani, de csak olaj volt a tűzre. 

Anafilaxiás sokkot kapott váratlanul egy 11 éves fiú Nyúlon. Az osztályfőnök-­fociedző, Horváth György és a helyi gyermekorvos, dr. Szigeti Éva gyors reakciójának és helyzetfelismerésének köszönhetően élte túl Noah az allergiás rohamot, írja a kisalföld.hu

Noah délután két óra körül evett egy afrikai harcsafilét a nagyszüleinél, majd negyed négykor ért vissza az iskolába, mert kezdődött a fociedzése. Ekkor először az arca kezdett vörösödni, majd az egész teste. – Égető, viszkető érzés volt. Próbálta vízzel csillapítani, de olyan volt, mintha olajat öntött volna a tűzre – idézi fia emlékeit az édesanya. 

– Fél négykor kezdődött volna a nyúli sportpályán az edzés, amikor az osztályfőnöke és egyben a fociedző, Horváth György hívott: ne aggódjak, de Noah tele van kiütésekkel, és szólt a gyermekorvosnak, aki már úton van. Azonnal elindultam én is a fiam után. Ekkor még nem tudtuk, mekkora a baj – mondja Vasics Virág, a gyermek anyukája. 

Dr. Szigeti Éva gyermekorvos fia és Noah osztálytársak, jó barátok. – Szerencsére épp úton voltam, vittem a gyermekemet az edzésre, amikor hívtak, így pillanatok alatt a focipályára értem. Közben értesítettem az asszisztensemet, hogy hozzon magával cetirizincseppeket – tette hozzá a nyúli gyermekorvos. 

– Szerintem nem percek, hanem másodpercek teltek el, ami alatt egyre rosszabb lett Noah állapota. Már menni sem tudott, csak ült. A karja és a felsőteste tele lett apró, fehér csalánkiütéssel. Hányingere volt. Az asszisztenssel a mosdóig kísértük, közben a doktornő hívta a mentőket, mert látta, hogy itt komoly baj van – emlékszik vissza a történésekre Virág. 

– Anafilaxiás sokk esetén a combba kell szúrni ezt az adrenalininjekciót, és néhány másodpercig bent tartani – mutatják a készüléket, ami megmentette Noah életét. 

– Akkor és ott mindenki a helyén kezelte az esetet, és szerencsére a Jóisten is velünk volt, hogy nem történt tragédia – mondja elérzékenyülve Vasics Virág. 

További részletek a kisalföld.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink