• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Csak ronthat az ellátáson a védőnői szolgálat államosítása

Lapszemle 2023.06.02 Forrás: nepszava.hu
Csak ronthat az ellátáson a védőnői szolgálat államosítása

Egy hónap múlva már az állam működteti a védőnői szolgálatokat.

Sokasodnak a kérdések és kétségek, ahogy közeledünk július 1-hez, amikortól átveszi az önkormányzatoktól az állam a védőnői szolgálatok működtetését, írja a Népszava.

A lap szerdán számolt be arról, hogy a védőnők körében megütközést keltett az: olyan formanyomtatvány kitöltését kérte tőlük az államapparátus, amelyben gyerekeik szinte minden adatát meg kell adni, engedélyt kérnek „kamerarendszer által rögzített képmás” kezeléséhez, és jelzik, „a munkáltató jogos érdeke alapján ellenőrizeti a számítógép, internet, hivatali e-mail és telefon, a munkavállalóhoz tartozó személygépkocsi adatait.” 

Nem csak a védőnőknek, az önkormányzatoknak is bőven vannak aggályaik.

– Az egészségügyi alapellátás államosítása, ideértve a védőnői szolgálatot is, szakmailag nem védhető. Ezeknek az ellátásoknak a helyi szükségletekhez kell igazodniuk, erről pedig legjobban helyben tudnak dönteni. Ez a döntés nem szól másról, mint az önkormányzati jogok és vagyon elvételéről, a kormányzat önmagáért való központosítási mániájáról. Az egységes szakmai kontrollja ugyanis államosítás nélkül is megoldható lenne – állítja Niedermüller Péter (DK) VII. kerületi polgármester, aki szerint a kormány a szociális ágazat szétverésével már így is súlyos károkat okozott, félő, hogy a jól működő védőnői rendszert is tönkreteszik.

Hasonlóan vélekedik a Népszava által megkérdezett többi kerület is. A józsefvárosi önkormányzatnál úgy vélik: „Az egész egészségügyi reformnak az a lényege, hogy a kapacitás- és munkaerő-hiányhoz igazodva központosítják és szűkítik az ellátórendszert. A kisebb kórházak leépítésétől, a szakrendelők egyelőre elvetett államosítási tervén át a védőnői szolgálat átalakításáig minden erről szól”.

A szintén ellenzéki II. kerületi önkormányzat is helyesebbnek tarja, ha lakosokhoz közel marad a védőnői hálózat, márpedig a lakosokhoz legközelebb, velük legszorosabb kapcsolatban az önkormányzat áll. 

A kerület korábban úgy tervezte, hogy a hamarosan induló önkormányzati babacsomag programba is bevonják a védőnőket, ez most vélhetőleg ugrik.

A XIII. kerület sem támogatja a védőnői szolgálat kiemelését az önkormányzati felelősség alól. Elvégre az alapellátásokról és az önkormányzatokról szóló törvény szerint az alapellátások döntő része kötelező önkormányzati feladat volt, de tavaly mindkettőt felülírták.

További részletek a Népszava cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink