• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

150 gyerek egy spermadonortól

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Spermabotrány van kibontakozóban az Egyesült Államokban. Pontosabban spermabank-botrány.

Történt ugyanis, hogy két együtt élő hölgy hét éve egy ilyen intézmény szolgáltatásait vette igénybe közösen nevelt gyermekük megszületéséhez. Már akkor remélték, hogy fiuk egyszer majd megismerheti néhány féltestvérét. Ez persze nem egyszerű, ha a spermabankok szigorúan veszik a donorok anonimitását. Csakhogy bizonyos vonatkozásban nem ez a helyzet.

A pár egyik tagja a világhálón nemrégiben kutatásba fogott, és e célból felhívást intézett a hasonló helyzetű anyákhoz. A jelentkezőkből internetes csoportot hozott létre, amelynek az lett az eredménye, hogy a féltestvérek száma mára 150-re nőtt, akik, a fényképüket látva meglehetősen hasonlítanak is egymásra.

A jelenség nem csak személyiségi jogi aggályokat vet fel. A spermabankok ilyen engedékenysége mellett a ritka öröklődő betegségek génjei ugyanúgy felszaporodhatnak, mint ahogy a vérfertőzés esélye is megnőhet, különösen egy szűkebb populáción belül - állítják orvosi szakértők.

A gond az, hogy az Egyesült Államokban, ahol egyes magánkézben lévő spermabankok óriási hasznot zsebelnek be a „népszerű" donorok spermájának többszöri eladásából, nincs kötelező felső határ, hányszor használhatják fel az egyes donorok ivarsejtjeit. Az illetékes amerikai tudományos társaságnak (American Society of Reproductive Medicine) csupán egy ajánlása létezik, amely 800 ezres populációnál például 25-ször javasolja felhasználni valakinek a spermáját. Ma a szaporodás más vonatkozásaiban Európánál jóval bigottabb USA-ban senki nem tudja, hány gyermek születik évente mesterséges megtermékenyítéssel, hiszen az anyákat ugyan felkérik, jelentsék újszülöttüket a spermabanknak, ám ezt a New York Times-ban közölt adat szerint csak 20-40 százalékuk teszi meg.

Most a botrány hatására persze Amerika-szerte szigorítani szeretnék a szabályokat, mind az egy donor felhasználhatóságát, mind az anonimitást illetően.

Nemzetközileg erre van is példa, hiszen például Európában sok helyen, így az 1978-ban Manchesterben világra jött Louise Brown óta a lombikbébi-technológia úttörőjének számító Nagy-Britanniában tíz alkalommal lehet csak egy donor spermáját felhasználni, s ez Európa-szerte etalonná vált. Kosztolányi György akadémikus, az Egészségügyi Tudományos Tanács humán reprodukciós bizottságának elnöke közölte, hazánkban még ennél is szigorúbb a szabályozás, az 1997-es egészségügyi törvény alapján egy donortól csak négy alkalommal lehet spermát felhasználni.

Igaz - jóllehet életszerűtlen -, azt nem lehet kizárni, hogy valaki több, immár nálunk is nagyobb részben magánkézben lévő spermabanknak is leadja ivarsejtjeit. Az sem titok, hogy bár hazánkban a petesejttel való kereskedelem is tilos, a feketepiacon mégis ára van a petesejthez jutásnak és a petesejtleadásnak is. A gyermekek donorokhoz „kapcsolását" a professzor szerint az ez után nyomozó amerikai honlapokon az tette lehetővé, hogy spermaadáskor minden donor egy kódot kap, amit az ivarsejteket falhasználó nőknek átadnak. Az említett honlapokon aztán feltűnt, hogy egyes kódok túl sokszor ismétlődtek.

Legolvasottabb cikkeink