• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

200 milliós sportegészségügyi csomag

Lapszemle Forrás: Index

A Sportkórházban lesz a terhelésélettani labor – tíz fővel több sportoló juthat ki az olimpiára.

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a javaslattervezet szerint 300-ról 550-re növelik a kiemelt ellátásban részesülő sportolók számát, közülük 350 olimpikon, 150 utánpótlás-válogatott versenyző és 50 paralimpikon. Ezek a sportolók szeptembertől a nap 24 órájában orvosi tanácsot, illetve betegfelvételi segítséget kaphatnak a Sportkórház által üzemeltetett telefonos központon keresztül.

Bánki hozzátette, októberig létrehoznak egy sportorvosi információs rendszert is, amelyben a sportolók korábbi valamennyi betegségét, sérülését, illetve a kapott kezeléseket is tartalmazza. „Ez a rendszer a sportolók egészségügyi ellátásával kapcsolatos összes adatot rögzíti.
Ezen kívül azt is tudni lehet majd belőle, hogy például a 106 sportorvosi rendelőben mikor és kinek adtak ki sportorvosi igazolást. Követni tudjuk az összes betegfelvételt, hogy meddig tartott a versenyző rehabilitációja, s egyesületváltás esetén az új edzők is bármilyen korábbi adatot lekérhetnek a sportolókról. Így azok nem titkolhatják el korábbi sérüléseiket, s így nem kapnak majd olyan terhelést, ami esetleg súlyos sérülésekkel jár" - jelentette be a sport- és turizmusbizott-ság elnöke.

A sportolók az ország területén tíz kiemelt egészségügyi intézményben – egyetemi klinikákon és megyei kórházakban – szükség esetén azonnali orvosi ellátást kaphatnak majd, a Sportkórház, hivatalos nevén az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) központi koordináló szerepe viszont megmarad. Ezen kívül létrehoznak egy európai színvonalú terhelésdiagnosztikai központot, ahol a versenyzők állapotát tudják majd nyomon követni. A központot egy 50 millió forintos műszerbeszerzéssel tervezi támogatni a kormány. „A terhelésélettani labor a Sportkórházban működik majd, és európai színvonalon lesz képes arra, hogy már a felkészülési időszakban megtudjuk, milyen erőállapotban vannak a sportolók, milyen típusú edzés szükséges nekik, s hogyan lehet a lehető legjobb teljesítményre beállítani őket" – fogalmazott Bánki, aki elmondta azt is, hogy a kormányrendelet tervezetét várhatóan még júliusban elfogadja a kabinet, s a mintegy 200 millió forintba kerülő teljes rendszer októbertől működhet, biztosítva a felkészülést a 2012-es olimpiára.

Bánki reményét fejezte ki, hogy már a londoni játékokra utazó magyar csapat létszámában jelentkezik az intézkedéscsomag hatása. Véleménye szerint ennek köszönhetően tíz fővel is emelkedhet a kijutó sportolók száma, elkerülhetőek lesznek bizonyos sérülések, illetve csökkenteni lehet a rehabilitáció idejét is.