• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

21 százalékos béremelés járna a szakdolgozóknak, de...

Lapszemle 2022.02.15 Forrás: magyarnarancs.hu
21 százalékos béremelés járna a szakdolgozóknak, de...

A MESZK múlt hét pénteken országos felmérésbe kezdett, a szakdolgozóktól e hét keddig várják a jelzést, megkapták-e a 21%-os emelést?

„Számos bérjegyzéket láttam az elmúlt napokban, és van köztük olyan, amiből az látszik, hogy a jól képzett kolléga mindössze 7,6 százalékos béremelést kap. Ez az egyharmada a beígért 21 százaléknak. Ezt azok érzik meg a pénztárcájukon, és azok lelke sérül, akik évek óta a frontvonalban dolgoznak” – mondta a Magyar Narancsnak Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Az egészségügyi szakdolgozók bére idén január elsejével hivatalosan 21 százalékkal emelkedett. A probléma az, hogy ez a növekedés nem mindenkit érint egyformán; az intézmények nem kezelik egységesen a béremelést, ami újabb feszültségekhez és a rossz hangulat fokozódásához vezet.

Balogh Zoltán szerint az a probléma, hogy korábban a 256/2013-as kormányrendelet alapján jártak el az intézmények, miszerint az alapbér-növekedés „a munkáltató egyoldalú döntése alapján, az alapbéren felül megillető juttatás – különösen illetménykiegészítés – terhére, annak visszavonásával vagy csökkentésével nem biztosítható”. Ezt azonban az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény már nem rögzíti. Ezért az intézmények maguk döntöttek és mindenki másképp értelmezte azt, hogy az alapbéremelésen felül továbbra is jár-e a pluszjuttatás. A MESZK elnöke elmondta, annyira nem egységes az értelmezés, hogy egy megyén belül, egymástól akár csak néhány tíz kilométerre fekvő intézmények is másként kezelték. „Éppen úgy, mint a Covid-pótlékok esetén, minden intézmény másképp jár el. Nem tartjuk szerencsésnek, hogy erről nincs központi utasítás, hanem a helyi menedzsmentre van bízva a döntés, ezért jelzéseket küldtünk az OKFŐ-nek.”

Ugyanezt tette a FESZ is. Soós Adrianna elmondta, rengetegen keresték meg a szakszervezetet; ők a munkáltatókhoz fordultak, illetve az elnök találkozót kezdeményezett az OKFŐ-vel, és úgy tűnik, a jövő héten össze is jön az egyeztetés.

A 21 százalékos béremelésre megvan az összeg, a kórházak mindenki számára lehívhatták, és minden bizonnyal le is hívták, csak nem mindet a béremelésre költötték, hanem egyéb likviditási problémákat próbálnak orvosolni belőle. Azért, hogy tisztán lássák, hány embert érint ez a probléma és mely intézmény, hogy járt el, múlt hét pénteken országos felmérésbe kezdtek. A szakdolgozóktól e hét keddig várják a válaszokat, majd elnökségi ülést tartanak, összegzik a beérkezett válaszokat és elküldik az OKFŐ-nek.

Ezzel párhuzamosan várják Kásler Miklós válaszát is: a február elején a Magyar Orvosi Kamarával közösen kiadott 12 pontot elküldték az egészségügyért is felelős miniszternek, aki a mai napig nem válaszolt a két kamara kéréseire - mondta el Balogh Zoltán.

Legolvasottabb cikkeink