• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

25 év múlva a világ népességének fele rövidlátó lehet

Lapszemle 2024.07.09 Forrás: index.hu
25 év múlva a világ népességének fele rövidlátó lehet

A rövidlátók arányának drámai növekedése nem korlátozódik a délkelet-ázsiai országokra, az emberek látása világszerte romlik.

Világszerte rohamosan növekszik a rövidlátással küzdő emberek száma. Szakértők szerint a riasztó tendencia mögött főként a szabadtéri tevékenységek visszaszorulása és a túlzott képernyőhasználat állhat - írta az index.hu.

Néhány ázsiai országban, például Kínában, Dél-Koreában, Japánban és Szingapúrban a nyolcadikos diákok közel 80 százaléka valamilyen miópiában szenved – és ez az arány több mint egy évtizede nem is csökken –, közülük 20 százalék egyébként súlyosan rövidlátó is, azaz az ő esetükben még a vakság kockázata is fennáll.

A rövidlátók arányának drámai növekedése nem korlátozódik a délkelet-ázsiai országokra, az emberek látása világszerte romlik. Egy 2016-os szemészeti tanulmány 1,4 milliárd emberre becsülte a látászavarban szenvedők számát, és úgy számolt, hogy 2050-re már 4,7 milliárd embert érinthet a probléma. Azaz az akkori világ népességének (9,8 ,illiárd fő) majdnem fele rövidlátó lehet.

A látásromlás területi eloszlásában viszont jelentős eltérések lehetnek. A látászavar előfordulása Kelet-Afrikában csak 23 százalék körül lesz az évszázad közepén. Azonban azokon a helyeken, ahol az emberek egyre kevesebb időt töltenek természetes fényben, a miópiai előfordulása tovább növekedhet. Spanyolországban 19-ről 30 százalékra ugorhat a rövidlátók aránya, de a többi európai országban is hasonló emelkedésre lehet számítani. Magyarországon például már minden harmadik ember szemüveget visel.

A szakértők a miópia drasztikus előretörésére nem tudnak egyetlen, jól meghatározható okot találni, viszont van egy sor tényező, ami ronthat az állapoton, vagy előhozhatja a betegség kialakulását. A korábban említett napfényhiány mellett a genetikának is biztosan van szerepe a látászavar kialakulásában, mert a rövidlátók gyermekeinek sokkal nagyobb eséllyel kezd el romlani a látása, mint az éleslátó szülők utódainak. Ezért lehet az is, hogy az ázsiaiak körében sokkal gyakoribb a látásromlásnak ezen fajtája, mint bármely más embercsoport esetében – állítja az El País című lapnak nyilatkozó látszerész, Sánchez Tena.

Továbbiak a teljes cikkben