• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

''Váladékozó lyuk a hasamon'' – 1600 magyar beteget hagytak magára

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Sok pénzt fizettek a gyomorgyűrűsök drasztikus fogyásukért, mégis egyre lehetetlenebb helyzetbe kerülnek.

Leállították a műtéteket a legnagyobb pesti központjukban. A speciális orvoscsoport feloszlott, a kórházi kapacitás kevés, 1600 ember maradt segítség nélkül, a testébe ültetett mesterséges étvágyblokkolóval - írja a hvg.hu.

„Valami nagyon nem stimmel" a korábban országos gyomorgyűrűcentrumnak számító Péterfy Sándor Utcai Kórházban – foglalta össze sommásan személyes tapasztalatát egy beteg a gyomorgyűrűsök internetes fórumában. Véleményével nincs egyedül, a fórum többi hozzászólása is csupa panasz, beszámoló elrontott kezelésről, esetleg tanács a többieknek, hová forduljanak, ha már a pesti intézmény többé nem jön szóba.

Magyarországon 1600 ember él gyomorgyűrűvel a testében, többségüket a Péterfy utcai kórházban operálták. Csakhogy mióta a kórházban leállították az ilyen műtéteket, és az itteni orvoscsapat feloszlott, a már megoperáltak megrekedtek a rendszerben.

„Ha fogorvosra van szükséged, választasz egyet és elmész hozzá. De nekünk nincs választási lehetőségünk, teljes mértékben ki vagyunk szolgáltatva" – mondta a hvg.hu-nak Anna. Hat éve él a gyomorgyűrűvel a testében, azóta a menü nála minden nap ugyanaz: „leves, lé, püré". „Húsz éven át mindent kipróbáltam, de nem tudtam lefogyni. 104 kilósan műtöttek, mára 33 kilóval vagyok könnyebb. A gyűrű kényszer, de másképp nem menne" – tette hozzá.

Őt is – ahogy a magyar betegek túlnyomó többségét – Bende János operálta, aki 2011-ig a kórház sebészeti osztályát vezette. Irányításával a Péterfy Magyarország legnagyobb bariátriai központja lett, a kórosan elhízott emberek műtétjéhez szükséges eszközök zömét itt fejlesztettek ki, külföldről is rendszeresen érkeztek hozzájuk páciensek. Három, kifejezetten súlycsökkentést elősegítő sebészeti eljárásokra specializálódott orvos látta el a rendszerint extrém túlsúlyától szabadulni képtelen embereket, akik általában végső eszközként választották a gyomorgyűrű-beavatkozást. Ennek során a gyűrűvel mesterségesen lezárják a gyomruk felső részét, vagyis gyakorlatilag létrehoznak egy új, kisebb szervet.

Csakhogy az operáció még csak a kezdet: az elfogyasztható ételmennyiséget a gyűrű beszűkítésével vagy kiengedésével szó szerint manuálisan, kívülről szabályozzák a sok esetben több mint 200 kiló feletti kezdősúllyal érkező pácienseknél. Ez úgy történik, hogy a gyűrűhöz kapcsolódó portot – ami tulajdonképpen egy kis tartály – a hasfalon keresztül beleszúrt tűvel feltöltik, vagy éppen kivesznek belőle folyadékot, amivel a gyűrű átmérője csökkenthető vagy növelhető. Milliméteres pontossággal kell szabályozni az eszközt, mert minden ezen múlik: a tág gyűrű olyan, mintha nem is lenne, és a betegek ilyenkor azonnal visszaesnek, enni, és így újra hízni kezdenek. Ha viszont a kelleténél szűkebbre állítják a fogyás érdekében, akkor – ahogy maguk közt mondják – a nyálukat sem tudják lenyelni.

A Péterfyben a hétfő a gyűrűállítás napja. „Ott ül ez a sok nyomorult sokszor órákon át, reggeltől délutánig, várja a sorát, és próbálnak egymásból erőt meríteni. Több mint ezer ember nyomora ömlik rá egyetlen orvosra, aki mindent megtesz ugyan, de ez akkor is képtelenség" – mesélte Anna. Korábban Bende János sebész főorvos vezetésével hárman operálták és utókezelték az ország minden részéről érkező betegeket. „Ez egy választott, fizetett műtét, sokan akár 1 millió forintot is kifizettek a gyűrűért, most pedig magukra vannak hagyva. A gyártót már nem érdekli, hiszen a pénzt már csekken befizettük, marad az ijedt orvoshoz rohangálás. Tudom, hogy semmivel sincs több jogunk, mint egy epekövesnek, hiszen neki is ugyanúgy fáj, és nem fognak előre venni, bár mi fizettünk a műtétért. De mi még azt sem választhatjuk meg, ki turkáljon a beleinkben" – magyarázta.

A teljes cikk

Legolvasottabb cikkeink