• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

'Nem csak a rezidensi esztendők a fontosak'

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

Bérfejlesztés nélkül nincs orvosság az egészségügyben Sipka Balázs szerint.

Az érdekvédelemről a szakmai kérdések megoldására helyezné a hangsúlyt a Magyar Rezidens Szövetség. Sipka Balázs, a szervezet elnöke hangsúlyozta: nagyon komoly árkokat ástak az elmúlt évtizedek az orvosok és szakdolgozók között, ami rengeteg konfliktust szült. Sipka Balázzsal a magyarhirlap.hu portálja készített interjút.

– A múlt héten sikerült megállapodni és aláírni az ágazati kollektív szerződés egyik fejezetét. Az egyeztetés folyamatos az érdekvédelmi szervezetek és az államtitkárság között. A Magyar Rezidens Szövetség milyen intenzitással vesz ebben részt?

– Rendszeres kapcsolatban állunk. A megválasztásom utáni felvázoltam Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárnak az addig összegyűjtött problémák alapján egy strukturált megoldási javaslatot, a múlt héten pedig egy újabb koncepció anyagát adtuk át neki. Ennek két fő része van, az egyik, hogy a fennálló gondok egy része jelentős forrásbevonással megoldható, egyes problémák viszont inkább technikai jellegűek, tehát számottevő pluszpénzek nélkül is orvosolhatók. Ebből kifolyólag állandó kapcsolatban állunk, az ágazati kollektív szerződésről zajló tárgyalásokon azonban nem veszünk részt, ám úgy gondolom, nem is ez a szövetség elsődleges feladata.

– Tavaly váltotta az elnöki posztján Dénes Tamást. Mi az, amit tovább vinne a volt vezető elképzeléseiből, és mi az, amin változtatna?– Dénes Tamás azt az irányt tartotta, ami a szövetség korábbi fő iránya volt, azaz végzett klasszikus szakszervezeti tevékenységet is. Ennek azonban mostanra elértük a korlátait. Korábban amikor valamilyen minket érintő ügyben tárgyaltunk az államtitkársággal akkor felszólaltunk a szakorvosi bérek, a szakdolgozók ügyében is. Ezeknek a problémáknak a megoldása azonban nem rezidensi feladat, sokkal inkább szakszervezeti, melyhez megfelelő infrastrukturális és jogi háttér szükséges, amelyek nem állnak rendelkezésünkre. Civil szervezet vagyunk, minimálisak a bevételeink, nincs mögöttünk milliárdos háttér, mégis az MRSZ ott van a köztudatban, szemben más nagy szervezetekkel, amelyekről azt sem lehet tudni pontosan, milyen munkát végeznek. Január elején azonban létrejött a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz), mely reményeink szerint a jövőben valós tényezővé válik az érdekvédelem területén, az MRSZ-ben pedig a továbbiakban olyan célokért dolgozunk majd, amiért annak idején megalakult a szövetség.

A teljes interjú a portálon olvasható.