• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Iránytűvel a rák ellen – Nyerni is lehet a csatában

Lapszemle Forrás: szabadfold.hu

Nincs két egyforma rákos eset, nem lehet két egyforma terápia sem.

A molekuláris onkológia célja minden beteg számára megtalálni az egyénre szabott gyógymódot. Hogyan segít ebben az informatika? Erről beszélgett dr. Peták Istvánnal, az Oncompass Medicine tudományos igazgatójával a Szabad Föld – online.

– Kezdjük talán az elején…

– A rák genetikai eredetű betegség. Az orvostudomány az elmúlt években azt vizsgálta, hogy az egyes páciensek daganatát milyen génhibák okozták. Ma már tudjuk, hogy körülbelül 500 olyan gén van, ami a tumorok kialakulásáért felelős. Ezeknek 3 millió mutációja létezik, és ezek további kombinációi is lehetségesek.

– Felfoghatatlanul nagy számról beszélünk...

– Valóban, de gondoljunk csak bele, konkrét számot keresünk, ami azért izgalmas, mert tudható, hogy nem végtelen. A feladat innen már adott: ha rájövünk, hogy milyen génhiba rejlik az egyes daganatsejtben, már csak meg kell találni a gyógyszert, ami azt kiiktatja. Egyelőre körülbelül 50 ilyen személyre szabott, adott génhibát javító gyógyszer van forgalomban. Az Európai Unióban további nagyjából 200, világszerte pedig körülbelül 800 klinikai fejlesztés alatt álló hatóanyag létezik. A cél az lenne, hogy minden rákos beteget összekapcsoljunk a már forgalomban lévő vagy a fejlesztés alatt álló hatóanyaggal. Hiába vannak ugyanis okos gyógyszereink, ha a betegeknek csak a töredéke jut ezekhez hozzá. Jelenleg a daganatos páciensek kezelése többnyire protokollok mentén zajlik, vagyis olyan terápiákat kapnak, amelyek a hasonló esetek többségénél hatékonynak bizonyulnak, és nem feltétlenül azt, amelyik számukra a legjobb. Cégünk egy olyan informatikai adatbázis létrehozásán dolgozik, melyben valamennyi onkológus megtalálhatja a páciensének az adott pillanatban ismert leghatékonyabb kezelést, a többi kolléga által megosztott információk alapján.

– A célzott kezelések és a molekuláris vizsgálatok bizonyára nem olcsók.

– Egyes daganattípusokra – például az emlőrákra, vastagbélrákra, tüdőrákra – már most is elérhetők célzott gyógyszerek. Ezek személyre szabott alkalmazásához elengedhetetlen az előzetes molekuláris diagnosztika, amit ilyen esetekben az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) finanszíroz. Magyarországon 2-3 gén ilyen típusú vizsgálatát állja az OEP, de egyes nyugati országokban és az USA-ban már az 50 génes vagy akár a 300 génes vizsgálatokat is finanszírozzák. Idehaza ezt a betegnek kell fizetnie, aminek a költsége akár több százezer forintra is rúghat.