• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

40 éve született a világon az első lombikbébi

Lapszemle 2018.07.26 Forrás: 24.hu
40 éve született a világon az első lombikbébi

Az első magyar lombikbébi 1988. augusztus 24-én reggel 7 óra 9 perckor született a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szülészeti Klinikáján.

Orvosaink egyre nagyobb sikerrel követik a természetet, de legyőzni még nem tudták. Helytelenül nevezzük mesterséges megtermékenyítésnek az eljárást, ahol egyre jobbak az eredmények és ritkábbak az ikerterhességek. Ma 40 éves az első lombikbébi, akinek születését egyesek akkora veszélynek tartották, mint az atombombát - írta szerdán a 24.hu.

Pontosan negyven évvel ezelőtt, 1978. július 25-én, 13 perccel éjfél előtt nemcsak egy átlagos csecsemő született meg az angliai Oldhamben, hanem az orvostudomány új korszaka is.

A vajúdó édesanyát koromsötétben tolták be a műtőbe császárszülésre, hogy az orvosokon kívül senki meg ne lássa. Az orvosi csapatból nem is mindenki volt beavatva, hogy ki jön világra. A szülés után a boldog apát rendőrök kísérték az újszülöttjéhez. A kis Louise-t rögtön vizsgálatok tucatjainak vetették alá, és hamar kiderült: egy különleges, de teljesen egészséges baba született az oldhami szülészeten.

Nem volt indokolatlan az elővigyázatosság Louise Brown világra jöttekor. A 2608 grammal született kislány nem egy átlagos csecsemő volt, hanem az első, aki mesterséges megtermékenyítés útján fogant és jött világra. Óriási médiafigyelem övezte a születését, a szülőket, Lesley és John Brownt újságírók hada várta a kórháznál és bristoli otthonuk előtt. Mindenki arra volt kíváncsi, hogy néz ki a kis Louise, az évszázad babája.

A ma 40 éves első lombikbébi teljesen egészséges, házas, két gyermeknek adott életet természetes úton. Bristolban él, egy tengeri áruszállítással foglalkozó cégnél dolgozik adminisztrátorként.

Az Asszisztált Reprodukciós Eljárásokat Monitorozó Nemzetközi Bizottság (ICMART) 1991 és 2014 közötti időszakot felölelő adatai szerint jelenleg évente több mint kétmillió megtermékenyítési kezelést, más néven ciklust végeznek világszerte, amelyekből több mint félmillió újszülött jön a világra.

Magyarországon 1986-ban indult el a lombikbébi programmal kapcsolatos kutatás Pécsett. Másfél éven át zajlottak az állatkísérletek, amelyek során egerekben vizsgálták a megtermékenyítést, így tett szert kellő tapasztalatokra a dr. Csaba Imre professzor által vezetett csoport. 1987 decemberében hazánkban először hajtottak végre sikeresen beavatkozást, egy tíz éve meddő házasságban élő fiatal nőnél. Az első magyar lombikbébi 1988. augusztus 24-én reggel 7 óra 9 perckor született a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szülészeti Klinikáján. Zsuzsanna teljesen egészségesen, 3850 grammal jött világra. Ma Pakson él.

A teljes cikk itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink