• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

"Palkovics az egészséges lábat tervezi levágni"

Lapszemle 2018.07.26 Forrás: HVG

Orbán a válaszában azzal érvelt, hogy az MTA és kutatóhálózatának autonómiáját, a kutatás szabadságát az alaptörvény szavatolja.

A kapitány marad, és reméljük, a hajó sem süllyed el, bár jókora léket kapott – mondta a HVG-nek adott interjúban az MTA-vita kapcsán a neves agykutató, Freund Tamás, aki arról is beszélt, mivel biztatta őt a kormányfő, Orbán Viktor.

Az alapkutatás szabadságát a fejlett országokban nem korlátozza a politika, annak ellenére, hogy nem akadémiákhoz vannak rendelve a kutatóhálózatok. Ezek működésébe a politika csupán annyiban avatkozik bele, hogy kinevezi az alapok elnökét. Onnan viszont már a tudós közösség működteti a kutatóhálózatot, ellenőrzi az alapkutatás színvonalát, de nem a témáit. Esetünkben ez a felügyelő grémium az MTA-n adott, kiválóan működik. Akkor minek átszervezni? – kezdte interjúját Freund Tamás, Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa.

A neves agykutató azt mondja, ha a politika "orientálni" akarja ezeket az alapkutatásokat, akkor oda is kell adni rá a kutatási forrást, ahogyan például a Nemzeti Agykutatási Program létrehozásával tette. "Adjon pénzt, paripát, fegyvert, de előtte ne éheztesse ki a katonáit! Remélem, nem azt várja el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), hogy az alapkutatást 'irányító' minisztériumi testület által kiagyalt témákra fognak majd a kutatóink pályázatot beadni például a European Research Councilhoz" – mondta.

Freund, aki jó kapcsolatot ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel, arról is beszélt, hogy levelet váltott az ügyben a kormányfővel, és leírta az aggodalmainak fő okát. Orbán a válaszában azzal érvelt, hogy az MTA és kutatóhálózatának autonómiáját, a kutatás szabadságát az alaptörvény szavatolja, így nincs ok az aggodalomra. Bízik Palkovicsban, a miniszter tudományfinanszírozási stratégiájában, és arra kérte, ne adják fel a reményt, hogy ez működhet. További részletek a friss HVG-ben.

Legolvasottabb cikkeink