• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Visszavezetnék a szenvedélybetegeket a társadalomba

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Közel 72 millió forintból fejleszti pszichiátriai osztályát a szentesi kórház.

A projekt eredményeként 10 ágyas addiktológiai rehabilitációs részleget különítenek el, hogy segítsék a szenvedélybetegek visszavezetését a társadalomba és a munkahelyekre. Jelenleg 70-75 százalékos kihasználtsággal működik a rehabilitációs és az aktív pszichiátriai ellátás a szentesi kórházban, ahol összesen 50 beteget tudnak kezelni. Az aktív ellátáshoz 20, míg a rehabilitációshoz 30 ágy áll rendelkezésre – írja a delmagyar.hu portálja.

A járóbetegellátásban működő szentesi Addiktológia és Drogambulancia viszont 100 %-os kihasználtságú: érkeznek oda betegek nemcsak Csongrád, hanem Békés megyéből is. 2010-ben a pszichiátriai osztály által ellátott betegek negyedét addiktológiai diagnózissal vették fel.

A Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központja által vezetett 11 tagú regionális konzorcium összesen 2 milliárd 360 millió forint uniós támogatást nyert arra a projektre, amelynek a pszichiátriai rehabilitáció keretein belül az addiktológiai rehabilitációs foglakoztatás fejlesztése a legfőbb célja. A Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház ebből a keretösszegből tervei megvalósítására 71 815 089 forintot kap – közölte Várkonyi Katalin főigazgatónő, aki hozzátette azt is, a beruházás révén a pszichiátriai-addiktológiai rehabilitációhoz szükséges megfelelő helyiségek kialakítására nyílik lehetőség, így a különböző terápiás technikák elvégzéséhez az ideális környezetet biztosított lesz. Mindezek mellett a szakmai program megvalósulásával az Addiktológia és Drogambulancia által gondozott betegek rehabilitációja is megoldhatóvá válik.

A meglévő, közel 100 éves épületből terület leválasztással egy foglalkoztató termet hoznak létre. Ebből a részből nyílik a jövőben az új addiktológiai szárny, ahol elkülönítőt, 2 darab 3 ágyas, saját vizesblokkos kórtermet, tornatermet, betegfogadót, akadálymentesített szociális blokkot alakítanak ki. A projekt eredményeként a meglévő 30 ágyból 10 ágyas addiktológiai rehabilitációs részleget különítenrk el. Az új addiktológiai szárnyban kialakított 6 ágyas fekvőbeteg részleg, az elkülönítő, valamint a sikeres terápiás tevékenységhez nélkülözhetetlen foglalkoztató és tornaterem együttese az eddiginél jobb kihasználtsággal működtethető. Ezen kívül az addiktológiai rehabilitációhoz szükséges tárgyi eszközök (többek között kombinált lejátszó készülék, vizsgáló ágy, defibrillátor, PC munkaállomások, kórtermi ágyak, stb.) is a projekt részét képezik. Az addiktológiai rehabilitációs foglakoztatás megnyitja az utat és átmenetet jelent a kórházi kezelés és a mindennapi életben való elhelyezkedés között. Fő célja a szenvedélybeteg visszavezetése a társadalomba és a munkahelyre. Ehhez szükségesek az olyan jellegű foglalkoztatók, melyek munkaterápiás lehetőséget biztosítanak, és elősegítik a szenvedélybetegek önállóságát – fogalmazott az intézményvezető.

Az addiktológiai rehabilitáció fejlesztésével már az osztályos kereteken belül el lehet indítani a szenvedélybetegek reintegrációját szűkebb környezetükben, a családban, a közösségben és a társadalomban. A foglalkoztatásokra a már a társadalomba részben visszaintegrált betegek a későbbiekben is visszajárhatnának, egészen addig, amíg teljes önállóságot nem nyernek – részletezte a főigazgatónő. A fejlesztés révén az osztály működtetése gazdaságosabbá válik, a rehabilitációs foglalkoztatás feltételei megteremtődnek, a kihasználtság nő, a bentfekvő betegek számára a mozgás lehetősége biztosítottá válik egy korszerű épületben, és megvalósulnak az elbocsátott betegekkel való kapcsolattartás keretei is – vélekedett Várkonyi Katalin.

Május 8-án jelentették be, hogy a kórház vezetői pályázata ereményes volt, de azóta sem történt változás az intézmény élén, ezért a portál megkérdezte a fenntartót, mikor lép munkába az új vezető. A GYEMSZI-től a következő válasz érkezett: Kalmár Mihály főigazgatói kinevezése a szentesi Dr. Bugyi István kórház élén 2013. június 15. napjától él. A gazdasági igazgatói pályázat pedig előkészítés alatt van.