• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

45 éves kortól kezdődhet a szellemi leépülés

Lapszemle Forrás: www.sg.hu

A korábbi tanulmányok a kognitív hanyatlás elejét 60 éves kor környékére tették.

A British Medical Journalban megjelent tanulmány több mint 7000 ember memóriáját, szókincsét, auditív- és vizuális felfogóképességeit mérte fel 10 év alatt, azzal a céllal, hogy elősegítsék a demencia diagnózisokat. A 45 és 49 év közötti férfiak és nők gondolkodási képességét vizsgáló tanulmány során – ahol a képzettségi szintet is figyelembe vették - az UCL (University College London) kutatói 3,6 százalékos visszaesést észleltek. A kognitív értékek minden kategóriában csökkenést mutattak, kivéve a szókincset. A csökkenés üteme a kor előrehaladtával gyorsult - írja a sg.hu.

A tanulmány a 65-70 éves férfiak gondolkodási képességében 9,6 százalékos, a nők ugyanezen korcsoportjánál 7,4 százalékos csökkenést észlelt. A kutatást vezető Archana Singh-Manoux, a francia Epidemiológiai és Népegészségügyi Kutató Központ professzora szerint a tanulmány eredményei azt bizonyítják, hogy a demencia két-három évtized kognitív hanyatlását foglalja magába. Véleménye szerint nagyon fontos, hogy már a korai szakaszban felismerjük a kockázati tényezőket. A korábbi tanulmányok a kognitív hanyatlás elkezdődését ugyanis 60 éves kor környékére tették.

Az a tény, hogy már a középkorúaknál megindulhat a folyamat, fontos a demencia szempontjából – vélik a kutatók- mert az értelmi képességek lassú, folyamatos és egyre súlyosbodó hanyatlása ugyanis a folyamat korai szakaszában kezelhető a leghatékonyabban. Az angliai Alzheimer Society kutatási vezetője, dr. Anne Corbett szerint a tanulmány nem minden kérdésre ad választ, mindössze egy újabb adalék a kognitív hanyatlás kezdete körüli vitákhoz, hiszen a tanulmányból nem derül ki, hogy a vizsgált alanyok bármelyikénél elkezdődött-e a demencia kialakulása, és az sem tisztázott még, hogy mennyire lenne hatékony a korai elváltozások észlelése. „Több kutatásra van szükségünk ahhoz, hogy teljesen megértsük hogyan segíthetnek az agyban végbemenő mérhető változások a demencia diagnosztizálásában" – magyarázza dr. Anne Corbett.

Dr. Simon Ridley, a brit Alzheimer Kutató Központ kutatási vezetője szerint, a mostani felfedezések újabb okot adnak arra, hogy új évi fogadalmainkat komolyan vegyük és jobban odafigyeljünk magunkra, hiszen a demencia megelőzésére életmódváltással - az egészséges étrend betartásával, a dohányzásról való leszokásal, a vérnyomás és a koleszterinszint megfelelő szinten tartásával – csökkenthető a szellemi leépülés kockázata.