• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

606 millióan 60 felett - Konferencia az idősgyógyászat kihívásairól

Lapszemle Forrás: zalaihirlap.hu

Kétnapos idősgyógyászati konferencia kezdődött pénteken Zalaegerszegen.

A programhoz a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság 35. kongresszusa szolgál keretül. Az ország egész területéről érkeztek a megyeszékhelyre idősgyógyászattal foglalkozó szakemberek, hogy számba vegyék a szakma aktualitásait. Mint dr. Császár Tamás, a Zala Megyei Kórház geriátriai és krónikus belgyógyászati osztályának vezetője elmondta, első alkalommal szervezői a rendezvénynek, ami szakmai elismerést jelent számukra – írja a zalaihirlap.hu portálja.

A megnyitó keretében Gyutai Csaba polgármester a város azon intézkedéseiről szólt, amelyekkel az idősebb korosztály helyzetét igyekeznek javítani. Beszélt a 60 ezer forint alatti nyugdíjak egyszeri kiegészítésétről, az Egerszeg kártya nyújtotta előnyökről, kitért a nemrégiben lezárult egy orvos egy rendelő program előnyeire, továbbá az egészségügyi szűrések és a tevékeny nyugdíjas klubok támogatásáról is szót ejtett.

Dr. Paizs Teréz megyei tiszti főorvos az elöregedés egész világot érintő kérdését vetette fel. Ma a glóbusz mintegy 7 milliárd lakójából 606 millió a 60 éven felüli. Magyarországon még ennél is sokkal rosszabb az arány, hiszen a népesség közel negyede betöltötte a hatvanat. Nem csoda hát, hogy a WHO az aktív időskor évének, s a nemzedékek közötti szolidaritásnak szentelte a 2012-es évet.

Dr. Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója a pózvai geriátrián dolgozók embert próbáló munkáját méltatta. A két orvos és 28 ápoló évente mintegy ezer beteget lát el. A főigazgató arra kérte a kongresszus résztvevőit, tegyenek meg mindent a maguk területén, hogy a jövőben a gerontológia nagyobb támogatást kapjon.

Dr. Székács Béla, a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság elnöke a köszöntőn túl a konferencia főbb témáit vázolta, melyek egyebek közt érintik a népbetegségek időskori megjelenését, a "meddig élhetünk és milyen minőségben?" kérdését, a gerontológiai képzés helyzetét – írja a portál, amely arról is beszámol, hogy a zalai szakemberek ugyancsak szót kapnak majd.

Dr. Halász Erzsébet és dr. Császár Tamás mellett Nagyné dr. Tóth Margit például Mindennapi halálfélelmeink címmel tart előadást szombaton délelőtt.