• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Önerőből újították fel a rendelőt

Lapszemle Forrás: nport.hu

Nem tűrt többé halasztást a kastély épületében működő orvosi rendelő felújítása.

Beázások sorozata tette tönkre a tetőt, a faluvezetésnek cselekedni kellett, mégpedig külső támogatás nélkül. Az idei ősz és a szakmunkák, valamint a segítő hozzáállás meghozták az eredményt, a helyiek már ismét falujukban kereshetik fel háziorvosukat – olvasható a Nógrád Megyei Hírlap – online oldalán.

Hosszú éveken keresztül rossz állapotban volt az orvosi rendelőnk tetőszerkezete. Mintegy másfél évtizede folyamatosan beázott, – nagyobb esőzések során még a lámpatestben is állt a víz – ennek következtében a tetőlécek, a mennyezeti faelemek és a vakolatot tartó nádfonat is olyan mértékben károsodott, hogy nem lehetett tovább halasztani a feladatokat. Mielőbb el kellett kezdeni a felújításokat – sorolta Kovács Ottó Béla, Szarvasgede polgármestere a csütörtöki átadási ünnepséget megelőző percekben.

Egy orvosi rendelőnek fokozott higiéniás követelményeknek kell megfelelni – folytatta a polgármester -, a mi esetünkben pedig már nemcsak akadályozták a tevékenység elvégzését a gondok, hanem az emberekre és a gépekre is veszélyessé vált a tönkrement tető. Egy kis faluban nagyon fontos az egészségügyi szolgáltatás szóban forgó, legfontosabb része, a lakosság negyven százaléka a nyugdíjas korosztályhoz tartozik és elég sokan betegesek – tette hozzá a polgármester, aki elmondta azt is, önerős ráfordításról van szó, az anyagi lehetőségeink apró lépésekben engedték a munkálatok végzését. Így is az egyik vállalkozó, Viczián Norbert megelőlegezte a járólapok, a tetőlécek, a segédanyagok költségét. Mintegy nyolcszázezer forintos ráfordítást jelent a falunak a korszerűsítés, amit helyi vállalkozók, szakemberek bevonásával valósítottak meg. Benus György bádogos, Budai László, kőműves, és Lászlók Gábor, szobafestő-mázoló oldotta meg a szakfeladatokat.

Becsó Zsolt, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő kiemelte: hazai és helyi viszonylatban sem általános, hogy egy önkormányzat önerőből valósítja meg terveit. A szarvasgedei rendelőfelújítás ezért is példaértékű, előremutató.

Augusztus végétől november elejéig nem volt helyben rendelés, a települést és a szomszédos Csécse község betegeit is ellátó háziorvos, dr. Nagypál Györgyi, a csécsei rendelőben fogadta a szarvasgedeieket. November 5-én azonban már megkezdődhetett a rendelés a megújult helyiségekben. A csütörtöki ünnepélyes átadáson a szalagot Becsó Zsolt, a megyei közgyűlés elnöke vágta át.

Dr. Nagypál Györgyi háziorvos húsz éve gyógyít itt és a szomszéd településen, mint mondta, a rendelési napokon mindig megtelik a váróterem. A korszerűsítés kapcsán elmondta azt is, hogy új burkolatok készültek, megerősítették, festették a falakat. Az előírásoknak megfelelően rendelkezésre állnak az eszközök is az orvosi munkához. Szavai szerint nem is a felszereltséggel lesz baj a megye rendelőiben, hanem azzal, hogy nem lesz orvos. Meg kell nézni: hatvan év körüliek a háziorvosi szolgálatot ellátók, ami súlyos orvoshiányt vetít előre... Ha ez a helyzet nem változik, a háziorvoslás színvonala is vissza fog esni. A politika figyelmének erre is ki kellene még időben terjednie – emelte ki dr. Nagypál Györgyi.